BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.397,63
HABER /  GÜNCEL

Paris'te büyük düello hazırlığı

Fransa Parlementosu, Ermeni Soykırımı iddialarını bu kez büyükelçilerden dinleyecek... İşte merakla beklenen o düello...

Abone ol

Fransa'daki 1915 olaylarını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa teklifinin senatoya gelip gelmeyeceğinin tartışıldığı günlerde Paris'te Türk ve Ermeni Büyükelçiler karşı karşıya gelecek.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ve Ermenistan'ın Büyükelçisi Vigen Chitechian Fransa Parlamentosu'ndaki sosyalistlerin sorularını yanıtlayacak.

Fransa iktidar partisinin parlamento gündemine sunduğu tasarının 22 Aralık'ta kabul edilmesinin ardından Ankara Burcuoğlu'nu istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırmıştı. Cumartesi günü Paris'e geri dönen Burcuoğlu, tasarının senatoda kabul edilmemesi yönünde çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Burcuoğlu'nun şu saatlerde senatoda katıldığı bir toplantı ise dikkat çekici.

BÜYÜKELÇİLER ANLATIYOR

Fransa'da sosyalistler 5 Ocak'ta bir toplantı düzenleyerek, tasarının senatoda kabul edilip edilmemesi konusunda ortak bir değerlendirme yaptı. Sosyalistlerin şu saatlerde başlayan ikinci toplantısı ise hem Burcuoğlu'na hem de Chitechian'e ev sahipliği yapacak. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Sosyalistlere önce Burcuoğlu ardından da Chitechian ayrı ayrı birer konuşma yapacak. Her iki büyükelçide senatoda gündeme gelecek kararı kendi ülkeleri açısından savunacak. Daha sonra büyükelçiler sosyalistlerin sorularını yanıtlayacak.

PLATONİK SEVMESİNLER

Aynı kaynaklar, tasarının Fransız Senatosu'nun gündemine gelmesine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundular:

"Bu ay sonuna doğru tasarının senato gündemine gelmesi söz konusu. Ancak şu günlerde sosyalistler kendi içlerinde ne yapacakları tartışıyorlar. Onların da hemen hemen aynı içeriğe sahip kendi teklifleri var. Gündemin belirleneceği tarihin 17 Ocak olacağına dair duyumlarımız var. 17 Ocak'ta Başkanlık Divanı'nda senatoda hangi teklifin, hangi tarihte ele alınacağının belirlenmesi bekleniyor.

Sadece senotayla sınırlı kalmamak üzere her kesimle görüşüyoruz. Senatoda ve tüm partilerde bizi seven çok dostumuz var. Ama bizi platonik sevmeleri değil bunu göstermelerini sağlamak istiyoruz. Sadece senato üyeleriyle değil her kesimle tasarının kabul edilmemesi için görüşmelerimizi sürdüyoruz."