BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.407,62
HABER /  EKONOMİ

Para piyasalarında Rus ruleti riski!

ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım kararının ardından gelişmekte olan ekonomilerde tehlike sinyalleri çalmaya başladı.

Abone ol

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, ''FED bir Rus ruleti oynuyor. Şu noktada ve bunun bedelini gelişmekte olan ülkeler ödüyor. ABD ekonomisini kurtarabilmek adına taviz veriyorlar'' dedi.

Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin FED'in, ekonomiyi canlandırmak amacıyla 600 milyar dolarlık tahvil alım kararının piyasaların beklentisi çerçevesinde olduğunu anlattı.

Ancak bu kararla birlikte bu kadar yüksek miktarda paranın gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine girecek olmasının tepkilere neden olduğuna işaret eden Toğuç, bu hafta yapılacak G20 zirvesinde dünya liderlerinin bu durumu tepki ile karşılayabileceklerini kaydetti.

G20'DE AYRIŞMA SİNYALİ

Toğuç, ''Bu durumda G19 G1 gibi bir ayrışma göreceğiz galiba. ABD tek başına FED'in kararını savunurken G20'deki diğer ülkeler FED'in bu kararına karşı çıkacaklar'' dedi.

FAİZ İNDİRİMİ KAPIDA 

ABD'nin aldığı kararın bütün dünya Merkez bankalarını faiz indirimine zorladığını, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin aşırı değerlenmeye zorladığı uyarısında da bulunan Toğuç, "Bu gelişmekte olan ekonomiler için iyi değildir, çünkü balonlar yaratılırsa hem gayrimenkul sektöründe hemde menkul sektöründe, bu balonların uzun vadeli olması durumunda ülkelerin resesyona girme risklerini artırıyor" diye konuştu.

DÖVİZDE BEKLENTİ 

FED'in bedava para dağıtmaya devam ettiği sürece dolar 1,35'lere gidecek gibi göründüğüne işaret ederek, doların 1,35'lerin de altını görmesinin mümkün olduğunu dile getiren Toğuç, ''FED bir rus ruleti oynuyor. Şu noktada ve bunun bedelini gelişmekte olan ülkeler ödüyor. ABD ekonomisini kurtarabilmek adına taviz veriyorlar. Vermeye de devam ediyorlar. Ama nereye kadar? Bir süre sonra verilen bu tavizler gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecektir'' diye konuştu.