BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.411,67
HABER /  DÜNYA

’’Papağan’’ aracılığıyla ATM’leri soydular

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 3 ilde banka ATM’lerine ’’Papağan’’ diye tabir edilen kopyalama aleti yerleştirerek müşteri...

Abone ol

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 3 ilde banka ATM’lerine ’’Papağan’’ diye tabir edilen kopyalama aleti yerleştirerek müşterilerin kart bilgilerini ele geçiren şebekeye operasyon düzenledi. Operasyonda 9 kişi gözaltına alınırken, şebekenin bu yöntemle yaklaşık 100 bin TL haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı.
İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı müşterilerinin kredi kartı bilgilerinin ele geçirildiği ve ikiz kart oluşturulduğunu belirten banka şikayetleri üzerine, 9 ay önce çalışma başlattı. Yapılan çalışmalar sonucu şebekeye ulaşan polis, dolandırıcıların, kart kopyalamak için 2 farklı yöntem kullandıkları belirlendi. Bunun üzerine polisin yaptığı ilk çalışmada, şebekenin banka müşterilerinin bilgilerinin ATM işlemleri sırasında ele geçirildiği tespit edildi.

ŞEBEKE BİLGİLERİ ’’PAPAĞAN’’ İLE GEÇİRİYOR
Şebekenin; kart bilgilerini ele geçirmek için “Papağan” diye tabir edilen ATM kart yuvalarına kopyalama aleti, para çekme haznesinin çerçevesine de gizli kamera yerleştirdiklerini tespit edildi. Kopyalanan kart bilgileri ile ikiz kart oluşturan şebekenin ele geçirdikleri şifrelerle alış veriş merkezlerinde çeşitli harcamalar yaptıkları ve ATM’lerden para çektikleri kaydedildi. Polis ekipleri şebekeye yönelik yapılan çalışmanın devamında dolandırıcıların başka bir yöntem daha kullandıkları ortaya çıktı. Şebekenin Balıkesir Edremit’teki bir akaryakıt istasyonu sahibinin oğlu ve bir çalışanıyla anlaştıkları belirlendi. Çetesinin akaryakıt istasyonuna gelen müşterilerin kart bilgilerinin kopyalanması için Manyetik kart kopyalama ve yazdırma cihazı (MSR) anlaştıkları 2 kişiye verdikleri tespit edildi. İstasyon çalışanlarının bazı müşterilerin kartını; müşteriye fark ettirmeden kasanın altındaki MSR cihazından geçirerek kopyaladığı; daha sonra ise POS makinesine takarak yakıt, ücreti tahsil öğrenildi.

OPERASYONDA 9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yaptığı fiziki ve teknik takibin ardından geçtiğimiz Salı günü şebekeye yönelik operasyonun düzenledi. Şebeke elebaşı olduğu öne sürüler O.M.’nin de aralarında bulunduğu 3 kişi Kadıköy’de gözaltına alındı. Daha sonra İzmir, Bursa’da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarla 4 kişi daha gözaltına alındı. Balıkesir’de yapılan operasyonla da şebekenin Edremit’teki akaryakıt istasyonunda, anlaştığı 2 kişi yakalandı. Şebekenin kart kopyalama cihazlarını yerleştirme görüntüleri güvenlik kamerasına yansırken olayla ilgili toplam 9 kişi gözaltına alındığı ifade edildi.

GÜVENLİK KAMERASINA TAKILDI
Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde ise şebekenin kart kopyalama cihazlarını yerleştirme, 2 kişinin bir banka ATM’sine gelmesi şüphelilerden birinin ve bazı aparatları ATM’ye yerleştirmesi ardından da kontrol etmesi görülüyor. Aynı şüphelinin da aralarında bulunduğu 3 kişinin bir market alışverişi sırasındaki görüntüleri ve yapılan operasyonda arama anları da paylaşılan görüntüler arasında yer alıyor. Gözaltına alınan zanlılar emniyetteki işlemlerinin ardından adli mercilere sevk edildiği kaydedildi.
Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda ise 1 adet MSR adı verilen cihaz, çok sayıda kart kopyalama aleti, gizli kamera düzeneği, 21 manyetik şeritli boş kart, sahte kartlarla alındığı tespit edilen, 6 cep telefonu, 3 laptop ele geçirildi. Şebekenin yaptığı kart işlemlerini inceleyen polis, 100 bin TL’lik dolandırıcılık yapıldığını belirledi.
(İHA)