BIST 10.170
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.390,46
HABER /  DÜNYA

Çinli oyuncakçılar endişeli

Çin’deki dev oyuncak endüstrisinin, yeni Avrupa Birliği (AB) kriterlerinden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. <br/>Çin’den ithal edilen oyunca...

Abone ol

Çin’deki dev oyuncak endüstrisinin, yeni Avrupa Birliği (AB) kriterlerinden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
Çin’den ithal edilen oyuncaklara yönelik güvenlik talimatnamesinin gözden geçirilerek daha sıkı hale getirilmesi, Çinli ihracatçıları endişelendiriyor.
Oyuncak üreticileri, bugün yürürlüğe giren yeni kriterlerin genel olarak ihracata olumsuz etkide bulunacağına inanıyor.
Avrupa Birliği’nin düzenlemelerde yaptığı değişiklikler, özellikle toksik maddelerin ve çeşitli kimyasal ürünlerin kullanımına yönelik kısıtlamaları ihtiva ediyor.
Ülkenin doğusunda, oyuncak ihracatı ile meşhur Zhejiang bölgesinde fabrikası olan Zhang Şiaoay, "Birçok özellik bakımından aranılan şartlar daha da sıkılaştırılmış durumda. Artık oyuncakların güvenli olduğunu göstermek için daha fazla belge almamız gerekecek. Tabi maliyetler de eskiye göre artacak" dedi. Bir oyuncakcı firmasının pazarlama müdürlüğünü yapan Yang Caihuan ise şöyle konuştu:
"Daha sert kuralların getirilmesi üretim maliyetlerini artırıyor. Bu da parça başı fiyatların yükselmesine neden oluyor. Bazı müşteriler bu yeni fiyatlarla alımlara devam etmeyebilirler."
Sektördeki birçok ihracatçı, Avrupa Birliği’ne gönderilen mallardaki üretim maliyetlerinde yaşanan artışın küçümsenmeyecek derecede olacağını belirterek, üretim sürecinin de uzayacağını kaydediyor.
(İHA)