BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,67
ALTIN 2.408,69
HABER /  DÜNYA

İspanya'dan Erdoğan'a soğuk duş

Başbakan Erdoğan ile eski İspanya Başbakanı Zapatero'nun 8 yıl önce başlattıkları ortak projeden İspanya çekilme kararı aldı.

Abone ol

Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun teklifi üzerine 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortaklaşa başlatılan Medeniyetler İttifakı projesine İspanyol tarafı ‘adios’ (elveda) dedi.

POLİTİKA DEĞİŞİMİ

2011 senesinde Zapatero’nun Ulusal Güvenlik Stratejisi’ne (UGS) dahil ettiği Medeniyetler İttifakı, geçtiğimiz ay güncellenen dökümandan çıkarıldı.

İktidardaki sağcı Halk Partisi’nin (PP), Ağustos 2012’den itibaren üzerinde çalıştığı yeni strateji İspanya’nın güvenlik konseptinde önemli bir politik değişime işaret ediyor. 

12 RİSKTEN BİRİ CİHATÇI TERÖRİZM

Yeni UGS’de “silahlı çatışmalar, terörizm, siber saldırılar, kitle imha silahları, mali ve finansal istikrarsızlık, casusluk, uluslararası suç örgütleri, yasadışı göç” gibi İspanya’yı bekleyen 12 riskten bahsedilirken, özellikle “cihatçı terörizme” dikkat çekildi.

Yeni Ulusal Güvenlik Konseyi oluşturulmasını da öngören 58 sayfalık UGS’nin altında Başbakan Mariano Rajoy’un imzası bulunuyor.

İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) baştan itibaren sahiplendiği Medeniyetler İttifakı projesine, yeni stratejide en azından bir kere atıf yapılması teklifine PP’nin “Hayır” cevabı verdiği ifade edildi.

Eski UGS’de Medeniyetler İttifakı, “Kültürler arası birlikte yaşama ve anlayış için bir girişim; muhtemel bazı çatışmaların derin sebeplerini devreden çıkarmak ve dolayısıyla barışa katkı sağlamak amacını taşıyor.” şeklinde tanımlanıyordu.

Daha sonra Birleşmiş Milletler tarafından da sahiplenen proje, “tüm toplumların kalkınma, güvenlik, çevre ve refah konularında birbirlerine bağımlı oldukları hususunu esas almakta ve öncelikle önyargı, yanlış algılama ve kutuplaşmayla başa çıkmak amacıyla ortak siyasi bir irade oluşturmayı” amaçlamaktaydı.