BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  GÜNCEL

Papa Kübalıları 'gerçek özgürlüğü aramaya' çağırdı

Küba gezisini Havana'daki Devrim Meydanı'nda düzenlenen çok büyük bir ayinle tamamlayan Papa 16. Benediktus, Kübalıları "gerçek özgürlüğü aramaya" çağırdı.

Abone ol

Küba gezisini Havana'daki Devrim Meydanı'nda düzenlenen çok büyük bir ayinle tamamlayan Papa 16. Benediktus, Kübalıları "gerçek özgürlüğü aramaya" çağırdı.

Yüzbinlerce Kübalıya hitaben konuşan Papa, "bazı insanların, gerçeği arama işini yanlış yorumlayarak mantıksız ve fanatik yollara saptıklarını" söyledi.

Papa şu sırada Küba devriminin lideri ve eski Cumhurbaşkanı Fidel Castro ile görüşüyor.

1998 yılında Küba'yı ziyaret eden Papa 2. Jean Paul ile görüşmüş olan Fidel Castro, Papa 16. Benediktus ile de kısa bir görüşme yapmak istediğini dile getirdi.

Fidel Castro'nun kardeşi ve şimdiki Cumhurbaşkanı Raul Castro, Devrim Meydanı'ndaki ayin sırasında ön sırada oturuyordu.

Ayinin başlamasından saatler önce ellerinde bayraklarla meydana doluşan Kübalılar, Papa geldiği anda "Viva Cuba! Viva el Papa!" diye bağırıyorlardı.

Devrim Meydanı'ndaki ayine katılanlardan Carlos Herrera, Reuters haber ajansına duygularını anlatırken, "Papa'nın konuşmasını, Kübalılara söyleyeceği bilgece sözleri dinlemeye geldim. Bu sözler bize destek oluyor, birlik hissi veriyor." dedi.

Diğer bazı Kübalılar ise, işverenlerinin ya da öğretmenlerinin isteği üzeriene alana geldiklerini söylediler ve Papa'nın vaazı başlamadan ayrıldılar.

Papa 16. Benediktus, vaazında Küba'nın daha açık, gerçeğe, adalete ve uzlaşmaya dayalı bir toplum inşa etmesi temasını işledi.

Papa'nın üç günlük ziyareti sırasında kimi insan hakları eylemcileri, Katolik Kilisesi'nin insan haklarına daha çok vurgu yapmasını istedi.

Papa, doğudaki Santiago kentini ziyaret ettiğinde, "acı çekenler, özgürlükten yoksun bırakılanlar ve sevdiklerinden ayrı kalanlar" için dua ettiğini söyledi.

Papa, Cumhurbaşkanı Raul Castro ile konuşması sırasında da Kilise'ye daha fazla rol verilmesini ve Paskalya öncesindeki Kutsal Cuma'nın ulusal tatil ilan edilmesini istedi.

Papa 16. Benediktus, Küba'ya gitmeden önce komünizmin "gerçekle uyuşmadığını" söylemiş; Küba'nın yeni bir ekonomik model bulması gerektiğini belirtmişti.

Küba gezisini Havana'daki Devrim Meydanı'nda düzenlenen dev boyutlarda bir ayinle tamamlayan Papa 16. Benediktus, Kübalıları "gerçek özgürlüğü aramaya" çağırdı.