BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,71
ALTIN 2.489,30
HABER /  GÜNCEL

İşte her şeyi anlatan o fotoğraf

Başbakan Erdoğan'ı İran ziyaretinda yalnız bırakmayan Davutoğlu'nun gündemi yoğun. Hararetli tartışmalar da objektiflerde..

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran'daki temasları yoğun bir şekilde devam ediyor. Görüşmelerin iki sıcak gündem maddesi ise Tahran'ın nükleer programı ve Suriye krizi.

İran'daki temasları çerçevesinde İran Cumhurbaşkanı Başyardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'yle bir araya gelen Başbakan Erdoğan, çıkışta, 13 Nisan'da gerçekleştirileceği açıklanan İran nükleer görüşmelerinin İstanbul'da yapılmasını teklif ettiklerini söyledi.

Öğlen saatlerinde Rahimi ile görüşen Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Sayın Salihi, görüşmelerin İstanbul'da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda, Kore Zirvesi'nden aldığımız bilgilere göre, olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız" dedi.

Rahimi'nin Türkiye'nin teklifine, "Nükleer müzakerelerin Türkiye'de yapılmasını istiyor ve onaylıyoruz" yanıtını verdiği bildirildi.

Daha önceki açıklamalarda da Ocak 2011'den bu yana ilk kez yapılacak olan bu görüşmelerin Türkiye'de olacağı ifade edilmişti.

"NÜKLEER TEKNOLOJİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"

DHA'nın haberine göre, Rahimi toplantıda ayrıca, "Batının nükleer teknolojiyi kendi tekelinde bulundurmak istediğini ancak İran'ın büyük yatırım yaptığı bu teknolojiyi Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu" söyledi.

Rahimi, İran'ın nükleer çalışmalarının barışçıl olduğunu ifade ederek, "İslam dini gereği, nükleer teknoloji alanında barışçıl amaçlar dışında başka plan ve programımız bulunmamaktadır" dedi.

a.20120328190851.jpg

SALİHİ: İSTANBUL EN İYİ YER

Erdoğan-Rahimi görüşmesinden kısa bir süre önce İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile geçici üye Almanya'dan oluşan P5+1 grubu ile müzakerelerin tarihini bildirdi ancak yer konusunda henüz seçeneklerin değerlendirildiğini ifade etti.

Bununla birlikte Salihi, İran'ın İstanbul'u bu görüşmeler için "en iyi yer" olarak gördüğünü ancak diğer seçeneklerin de masada olduğunu vurguladı.

ANNAN PLANI'NA DESTEK

IRNA'nın haberine göre, Salihi ayrıca İran'ın, Suriye hükümeti tarafından kabul edilen Annan Planı'na destek verdiğini açıkladı. Salihi, Annan'ın pazartesi ya da salı günü İran'a gideceğini belirtti.

Salihi gün içinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu'yla bir araya gelerek, başta nükleer müzakereler olmak üzere Suriye dahil bölgesel konuları ele aldı.

Türkiye'nin Tahran büyükelçisi de Press TV'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye, İran ile P5+1 grubu arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır ancak bunun olup olmaması iki tarafın anlaşmasına bağlı" dedi.

AHMEDİNEJAD'LA DA GÖRÜŞECEK

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Erdoğan ayrıca, nükleer enerji konusunda, barışçıl amaçlı olduktan sonra kimsenin kimseye dayatma yapmaya hakkı olmadığını belirterek, "Nitekim Kore'deki toplantıda da nükleer sivil enerji noktasında, askeri enerji noktasında, bunların ortak ele alınması gündeme geldi. Tabii nükleer silahlara karşı aklıselim sahibi olan herkes normalde karşı çıkıyor. Ve böyle bir dayatmayı yapmaya da kimsenin hak ve salahiyeti yoktur" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın bugün İran'daki temasları kapsamında Rahimi'nin ardından Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Tahran'a gitti.