BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.494,98
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla ekonomi gündemi

Ekofinans'la ekonomi gündemi başlıyor. Türkiye ve danyanın önde gelen ekonomi haberlerini sizin için derledik.

Abone ol

EKOFİNANS.COM - Yılın ilk üç ayı hisse senedi piyasaları ve özellikle de yatırım ortaklıkları için iyi geçti. Yüzde 50'nin üzerine çıkan yatırım ortaklıkları var.

Yılbaşından bu yana getirilere bakıldığında, getirisi en yüksek noktalardan birini yatırım ortaklıkları oluşturdu. Ortaklıklar arasında, son üç ayda getirisi yüzde 50'yi aşan şirketler var. Yatırım ortaklıkları arasında son 1 yılda en yüksek getiriyi sağlayan yüzde 94,7'lik getiri ile Euro Yatırım Ortaklığı (B TİPİ) olurken, son 3 ayda en yüksek getiriyi Vakıf Yatırım Ortaklığı sağladı.

Euro Yatırım Ortaklığı, son 3 ayda yüzde 14 kazandırırken, son 1 yılda yüzde 94,7 oranında getiri sağladı. Vakıf Yatırım Ortaklığı, son 1 yılda yüzde 50,9 ile en yüksek getiriyi sağlayan ikinci yatırım ortaklığı olurken, yüzde 63 getiri ile son üç ayda en fazla getiriyi sağlayan Yatırım Ortaklığı oldu.

Euro ve Vakıf Yatırım Ortaklığı'nın ardından sırayla son 1 yılda en yüksek getiriyi sağlayan firmalar: İnfotrend Yatırım Ortaklığı (B TİPİ) yüzde 48,6 getiri, İnfo Yatırım Ortaklığı (%35,2), Gedik Yatırım Ortaklığı (%21), Ata Yatırım Ortaklığı (%18,6), Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı (%14), Taç Yatırım Ortaklığı (%12,2), Ak B Tipi Yatırım Ortaklığı (%10,63), Finans Yatırım ortaklığı (%8,9), Garanti Yatırım Ortaklığı (%8,6), Tacirler Yatırım Ortaklığı (%8,4), Alternatif Yatırım Ortaklığı (%1,3),

Son 1 yılda en düşük getiriyi sağlayan Mustafa Yılmaz Yatırım ortaklığı olruken, diğer negatif getiri sağlayan ortaklıklar, Atlas, Atlantis, Cosmos, Eczacıbaşı, Euro Trend, İş Yatırım, Marbaş, Oyak Yatırım, Taksim ve TSKB Yatırım Ortaklığı oldu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN NÜKLEER ÇKIŞI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 

[PAGE] 

EKOFİNANS.COM - Seul'ün ardından İran'a giden Başbakan Erdoğan nükleerle ilgili açıklamalarda bulunurken bu konuda kimsenin dayatma yapamayacağını söyledi!

Erdoğan, "Nükleer enerji konusunda kimseye barışçıl amaçlı olduktan sonra herhangi bir dayatma yapma hakkı yoktur. Nitekim Kore'deki toplantıda da nükleer sivil enerji noktasında, askeri enerjinoktasında, bunların ortak ele alınması gündeme geldi. Tabii nükleer silahlara karşı aklıselim sahibi olan herkes normalde karşı çıkıyor. Ve böyle bir dayatmayı yapmaya da kimsenin hak ve salahiyeti yoktur" dedi.

İRAN İLE NÜKLEER GÖRÜŞMELERİN İSTANBUL'DA YAPILMASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ile nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılmasına ilişkin, ''Sayın Salihi bu konuda zaten İstanbul'da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda Kore Zirvesi'nde aldığımız bilgilerle olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız'' dedi.

Ahmedinecad ile de görüşecek Erdoğan, bugün ayrıca Meclis Başkanı Ali Laricani ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile ikili görüşmelerde bulunacak.
Erdoğan'ın yarın da İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Başbakan Erdoğan en son Mayıs 2010'da İran'da bulunmuştu.
Erdoğan, o tarihte İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve Brezilya'nın dönem Devlet Başkanı Lula da Silva ile birlikte 'Tahran Deklarasyonu' olarak adlandırılan ve İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'de takas edilmesini öngören anlaşmaya imza atmıştı.
Başbakan Erdoğan'a ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar eşlik ediyor.

 

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ ARTTI!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

EKOFİNANS.COM - Merkez Bankası'nın rezervleri geçen ay 2 milyar doların üzerinde artarken, 16 milyar doların üzerinde çıkış yaşandı. Bir önceki ayla benzer özellikleri taşıyor.

Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, Şubat ayında bir önceki aya kıyasla, 2 milyar 93 milyon dolar artarak, 89 milyar 684 milyon dolar oldu. Söz konusu tutar Ocak ayında 87 milyar 591 milyon dolar düzeyindeydi.

Merkez Bankası 2012 Şubat dönemine ilişkin ''Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi'' verilerini açıkladı.

Buna göre, Şubat ayında Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları tutarı 89 milyar 684 milyon dolar oldu. Merkez Bankası tarafından alım satım konusu yapılan dövizlerin tutarı ise bir önceki aya göre 1 milyar 925 milyon dolar arttı ve 74 milyar 743 milyon dolardan 76 milyar 668 milyon dolara çıktı.

Ocak ayında 174 milyon dolar olan IMF rezerv pozisyonu ise Şubat'ta 175 milyon dolara yükseldi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri de 11 milyar 332 milyon dolar olarak hesaplandı. Altın rezervleri Ocak ayında 11 milyar 163 milyon dolar düzeyindeydi.

16 milyar 420 milyon dolar rezerden çıktı

Şubat ayı itibarıyla, döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduatlarda 12 milyar 185 milyon doları ana para, 4 milyar 235 milyon doları da faiz olmak üzere toplam 16 milyar 420 milyon dolarlık net çıkış kaydedildi. Ocak ayı itibarıyla net çıkış tutarı ise 16 milyar 449 milyon dolar düzeyindeydi.

Net çıkışların 1 milyar 102 milyon doları 1 aya kadar, 2 milyar 237 milyon doları 2-3 ay arası, 13 milyar 81 milyon doları 4 ay-1 yıl arası vadelerde meydana geldi.

ADANA'YA KROM PİYANGOSU VURDU!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE] 

EKOFİNANS.COM - Krom tesislerinin faaliyet gösterdiği Aladağ ilçesinde 50 bin metrelik sondajlama çalışması sonucunda yaklaşık 3 milyar dolarlık yeni krom rezervi bulundu.

Dedeman Madencilik Aladağ İşletme Müdürü Maden Mühendisi Yunus Soysal, yaptığı açıklamada, Adana'nın Aladağ ilçesinde, yaklaşık 50 yıldır krom işletmeciliği yapıldığını belirtti.

2006 yılında metal fiyatlarının artmasıyla kroma olan talebin de katlandığını vurgulayan Soysal, artan talebin de krom fiyatını yükselttiğini kaydetti.

Krom fiyatlarının artmasıyla gözlerin Aladağ'a çevrildiğini maden sektöründeki girişimcilerin bölgeye yatırımlara başladığını vurgulayan Soysal, 2006 yılına kadar ilçede 3 tesis olduğunu, 2006'dan sonra 7 tesisin daha açıldığını hatırlattı.

Bölgedeki krom zenginliğinin 100 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

PETROL 125 DOLARDA KALACAK MI

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

EKOFİNANS.COM - Petrol fiyatları 125 dolar üzerinde pek kalacağa benzemiyor. Vadeli piyasa ile spot piyasa arasında büyük fark var. Bu süreç devam ederse 100 dolara gerileyebilir.

Tüm dünya, büyümenin önündeki en büyük sorun olarak gösterilen petrol fiyatlarının daha ne kadar yüksek kalabileceğini tartışıyor.

Aynı sorun, cari açığı yüksek olan ve büyük ölçüde enerji maliyetine bağımlı Türkiye için de söz konusu.

Orta Vadeli Program'da ortalama 110 dolar olarak hesaplanan brent tipi ham petrol fiyatı, yaklaşık olarak yılbaşından bu yana 120 doların üzerinde seyrediyor.

Ancak uzmanlar, fiyatların bu seviyelerde kalıcılığı konusunda soru işaretleri olduğu görüşünde.

Spot piyasada fark artıyor

Spot, yani bugün alınıp satılan petrol fiyatları yılbaşından bu yana yaklaşık 20 dolar artış gösterdi ve 125 dolara kadar çıktı.

Ancak gelecekte petrol fiyatının hangi seviyelerde olabileceğine dair öngörüleri gösteren vadeli işlemler, özellikle 3 ve 5 yıl vadelerde aynı yükselişe işaret etmiyor.

Yılbaşından bu yana spot petrol fiyatı 20 dolar yükselirken, 5 yıl vadeli petrol fiyatı sadece 1 dolar yükseldi ve 95 dolara çıktı. Yani piyasa, kısa vadede petrol fiyatının yüksek olduğunu, ancak gelecek yıllarda bu fiyatın düşmesi olasılığının daha yüksek olduğu düşüncesinde.

100 doların üzerinde fazla tutunamaz

Bu yaklaşım, petrol fiyatlarının 100 doların üzerindeki seyrinin çok kalıcı olmayabileceği yönünde değerlendiriliyor. Spot fiyat ile 5 yıl vadeli fiyat arasındaki makasın 30 dolar seviyesine kadar yükselmesi, bir rekora işaret ediyor.

Makasın bu kadar açıldığı dönemler genellikle çok uzun sürmüyor. Ya vadeli piyasa spot piyasadaki kötümserliği fiyatlamaya başlayarak yükseliyor, ya da spot piyasa geleceğe yönelik beklentiler çok güçlü olmadığı için kısa vadeli temel beklentiler yerli yerine oturduğu anda hızlı bir düzeltme yapıyor.

Genel görüş, uzun vadede dünyada petrol arzının yükseleceği, bunun da vadeli piyasalardaki fiyatları aşağı çekebileceği yönünde. Irak, Brezilya, ABD ve Kanada'da arzın artacağı öngörüsü hakim. Özellikle ABD'de petrol üretimi, hidrolik sistem kullanımının artmasıyla birlikte 10 yılın zirvesine çıkmış durumda.

Ancak petrol fiyatlarındaki yükselişin bir bölümü fiziksel pazarın daralmasıyla açıklansa da vadeli ve spot piyasa arasındaki makas, 2004 ve 2008 yıllarındaki yüksek açılma dönemlerinin de üzerine çıkmış durumda.

SEKTÖRÜN HACMİ 1 TRİLYON LİRAYİ BULDU

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

EKOFİNANS.COM - TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Türk bankacılık sektörünün, yaklaşık 1 trilyon lira civarında kredi oluşturma kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların kredi kalitesinin son derece iyi olduğunu belirterek, ''Sorunlu kredi toplam kredi rasyomuz yüzde 2,7-2,8 civarında. KOBİ kredilerine baktığımız zaman orada da 3,2... Baktığınız zaman yönetilebilecek düzeyde'' dedi.

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, sorunlu kredilerde sadece yüzde olarak bir düşmenin söz konusu olmadığına dikkati çekerek, ''Biz 'bir tarafta kredi hacmimiz arttığı için sorunlu kredi azalmış' demiyoruz. Mutlak olarak da bizim sorunlu kredilerimizde azalma var. Bunda girişimcilerimizin, işadamlarımızın ve bankalarımızın karşılıklı anlayışı ve iş tutuş biçimlerinin pozitif oluşunun bir etkisi olduğunu da ifade etmek istiyorum'' dedi.

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bugünkü özkaynak yapısına ve sermaye yeterlilik rasyosuna bakıldığında, Türk bankacılık sektörünün, yaklaşık 1 trilyon lira civarında kredi oluşturma kapasitesi bulunduğunu söyledi.

İNTERNET 1 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE] 

EKOFİNANS.COM - Tüm dünyada dijital pazarlama endüstrisinin gelişmesi için kurulan ve şu an 33 ülkede faaliyet gösteren IAB raporuna göre Türkiye'de, dijital reklam hacmi 721 milyon liraya ulaştı.

Tüm dünyada dijital pazarlama endüstrisinin gelişmesi için kurulan ve halen 33 ülkede faaliyet gösteren IAB'nin (Interactive Advertisement Bureau) Türkiye merkezi IAB Türkiye, "2011 Dijital Reklam Yatırımlarını"nı açıkladı.

Dijital reklam yatırımları hacmi açıklandı

IAB Türkiye, son yıllarda ciddi artış gösteren "Dijital Reklam Yatırımları"nın 2011 yılındaki hacmini ilk kez açıkladı.

2011 Dijital Reklam Harcamaları Raporu'na göre:

- Display, arama raporu, mobil reklam, ilan sayfaları, e-posta, in game advertising gibi uygulamalardan oluşan internet reklam yatırımları toplamı; 721 milyon TL,

- Gösterim/tıklanma bazlı reklam, video, sponsorluk ve gelir paylaşımlı reklam yatırımlarından oluşan "Display Reklam Yatırımları"; 294 milyon TL,

- Ücretli sıralama, arama motoru görüntülü reklam ağından oluşan "Arama Motoru Reklam Yatırımları"; 339 milyon TL,

- Mobil gösterim ve mobil opt-in SMS/MMS'den oluşan "Mobil Reklam Yatırımları" 25 milyon TL, oldu.

İlan sayfaları reklam yatırımları 58 milyon TL olurken, e-posta ve in game advertising reklam yatırımları toplamı 5 milyon TL olarak gerçekleşti.

 BENZİNE ZAM ZAM ÜSTÜNE ZAM GELDİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

EKOFİNANS.COM - Bugün akşam itibariyle benzine 5 kuruş daha zam geldi. Petrol fiyatlarındaki artışın en yakından hissedildiği ülkeler arasında Türkiye başı çekiyor. Benzine 3 haftada 3 zam geldi.

Petrol fiyatlarının düşüşte olduğun günde (saat 16.11'de Brent petrol 124.16 NYMEZ 106.09) Türkiye yeni bir benzin zammı ile karşılaştı.

Bu gece saat 24 itibariyle yürürlüğe girecek olan karar ile litre başına 5 kuruş zam yapılacak