BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Papa ile şaka olmaz

Son zamanlarda İtalyan TV ve radyolarında Papa’nın tiye alınması Vatikan’ı çok kızdırdı.

Abone ol

HZ. Muhammed karikatürlerinin dünyada yarattığı tartışmanın küçük çaplı bir benzeri şu günlerde İtalya’da yaşanıyor. Alman asıllı Papa 6. Benedikt’in komedyenler tarafından parodi konusu yapılması ve hakkında çeşitli esprilerin yayınlanmasının ardından Vatikan, "Papa ile şaka olmaz" diyerek sert çıktı.

Vatikan’ı, bazı medya kuruluşlarıyla karşı karşıya getiren ve basında bölünmeye yol açan gelişmeler, komedyen Maurizio Crozza’nın bir televizyon programında beyaz cüppe giyip Alman aksanıyla İtalyanca konuşan Papa 16’ncı Benedikt’i taklit etmeye kalkmasıyla başladı.

Crozza, İtalyanca barış anlamına gelen "pax" ile İtalya’da evlenmemiş heteroseksüel ve gay çiftlere de eşit haklar tanınmasını öngören PACS yasası arasındaki ses benzerliğinden faydalanarak Papa’nın ağzından "pax (ya da PACS) sizinle olsun" dedi. Oysa Vatikan, bu yasa hazırlığına şiddetle karşı çıktığından kıyamet koptu.

Bunun üzerine Papa’nın Özel Sekreteri Gaenswein, "Dini lidere karşı yapılan acımasız hakaretler ve saygısızlıklar artık kabul edilemeyecek düzeye ulaştı. Umarım artık son bulur. Bunu kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

La Repubblica Gazetesi, "Vatikan mizahtan hoşlanmıyor" diye manşet atarken iktidardaki merkez solun gazetesi L’Unita, "Vatikan şaka kaldırmıyor" başlığını kullandı. Gazete, sanatsal özgürlüklere karşı atılacak her adımın, Vatikan’ın bir haçlı seferi olarak algılanacağını belirtirken, "Hangi çağda yaşıyoruz?" diye sordu.

Corriere della Serra Gazetesi ise Papa’ya yönelik sataşmaları "üzücü" bulduğunu belirterek, "Alman Papa’nın Germen aksanı skeçlere belki konu olabilir ama, milyarlarca insan, o kişiye ’Kutsal Baba’ diye hitap ediyor ve herkes en azından yaşından ötürü asgari saygının gösterilmesini bekliyor" dedi.

Kaynak:www.hurriyet.com.tr