BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Komşuya Alman kazığı

Yunanistan'ın Almanya'dan aldığı son model tanklardaki imalat hatası skandal yarattı

Abone ol

Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın Almanya'dan satın aldığı son model Leopard GR tipi tanklarda imalat hatasının ortaya çıkması, Yunanistan'da şok etkisi yaptı.

ANT1 ve Mega televizyonlarının ana haber bültenlerinde yayınlanan haberlerine göre, 2004 yılında 1 milyar 750 bin Euro'ya alınan 175 adet Leopard tipi son teknoloji ürünü tankların bazıları, bugün yapılan tatbikat esnasında ciddi sorunlar çıkardı.

Leopard tanklarının üreticisi, Yunan Savunma Bakanlığı'na bu tankların hiçbir kara füzesi tarafından vurulamayacağını ve tankın zırhının herhangi bir füze tarafından vurulmaya oldukça dayanıklı olacağını taahhüt etmekteydi. Ancak bugünkü test esnasında, Leopard tankına fırlatılan anti tank füzesi tankın zırhını deldi ve çok ciddi hasar meydana geldi.

Olay Yunan televizyonlarında büyük skandal olarak yer aldı. Yunan kanalları, her Leopard tankının Savunma Bakanlığı bütçesine 10 milyon Euro'luk bir maliyet getirdiğini ve bu tür aksiliklerin varolmasının inanılmaz olduğunun altını çizdi. Aynı haber bültenlerinde, Türkiye'nin Leopard tanklarının kullanılmış modelini satın alarak, tank başına yalnızca 300 bin Euro harcadığı da belirtildi.

Yaklaşık 15 gün önce Yunanistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, yine Almanya'dan sipariş edilen denizaltılardan ilkinde yapılan testlerde, denizaltının özellikle kötü hava şartlarında dengesini kaybederek, yan yattığını gözlemlemiş ve iki taraf arasında sert pazarlıklar yaşanmıştı.