BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.439,55
HABER /  DÜNYA

Pakistan’da oy verme işlemi başladı

Pakistan’da 86 milyon kayıtlı seçmen, Taliban tehdidine rağmen, ülke demokrasisi açısından tarihi önem taşıyan genel seçimler için sandık ba...

Abone ol

Pakistan’da 86 milyon kayıtlı seçmen, Taliban tehdidine rağmen, ülke demokrasisi açısından tarihi önem taşıyan genel seçimler için sandık başına gidiyor.
Pakistan’ın 65 yıllık tarihinde ilk kez seçimle iş başına gelen bir hükümetin görev süresini doldurmasının ardından demokratik ve özgür seçimler düzenleniyor. Polis, silahlı kuvvetler ve emniyet güçleri seçimlerin kana bulanmaması için ülke genelinde yoğun güvenlik tedbirleri alıyor.
Seçimlerde, daha önce iki kez başbakanlık koltuğuna oturan Müslüman Ligi lideri Nevaz Şerif ile eski kriket oyuncusu İmran Khan yarışıyor. İmran Khan, yeni bir Pakistan inşa etme, ülke tarihinde yeni bir sayfa açma vaadinde bulunuyor. Daha önce ekonomi politikalarında başarılı bir geçmişi olmayan Şerif de, ülkeye değişim getireceğini söylüyor.
Yerel saatle 06.00’da açılan sandıklar, 17.00’de kapacak. Yaklaşık 86 milyon seçmen 342 bölgede oy kullanacak.
Öte yandan, Nisan ayından bu yana seçim mitinglerine yönelik saldırılarda 130’dan fazla kişinin ölümüne neden olan Taliban, halkı oy kullanmamaları için tehdit ediyor.

Taliban tehdidi korkutuyor
Sadece Peşaver’de 900 oy kullanma merkezinin çevresinde 8 bin güvenlik görevlisinin konuşlandırıldığı ifade ediliyor. Bununla birlikte toplam 70 bin oy kullanma merkezinin yaklaşık yarısının saldırı riskiyle karşı karşıya bulunduğu, özellikle Belucistan ve ülkenin kuzey batı bölgesinde seçmenlerin Taliban tehdidi nedeniyle oy kullanmakta sıkıntı yaşayabileceği belirtiliyor.
Sandık denetçisi Adnan Ensari ise, "Ben ve ekibin burada hazırlıkların tamamlanıp tamamlanmadığını, ters giden birşey olup olmadığını kontrol ediyoruz. Maalesef oy verme sistemi kötü işliyor, teknolojiden hiç faydalanılmıyor. Bizi burada karşılaması gereken kişi bile ortada yok. Bu sistemden dolayı gerçekten üzüntü duyuyorum" şeklinde konuştu.
(İHA)