BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.398,41
HABER /  GÜNCEL

Pakistan Taliban'la müzakere halinde

Pakistan'daki Taliban güçleri, hükümetle barış görüşmeleri yürütmekte olduklarını açıkladı.

Abone ol

Pakistan'daki Taliban güçleri, hükümetle barış görüşmeleri yürütmekte olduklarını açıkladı.

Grubun üst düzey komutanlarından Maulvi Fakir Muhammed, Afgan sınırındaki aşiret bölgesi Bajaur üzerine yoğunlaştıklarını, başarılı olunması durumunda müzakerelerin diğer bölgeleri kapsayacağını söyledi.

İyi niyet gösterisi olarak 145 Taliban tutuklusunun tahliye edildiğini kaydeden Muhammed, yetkililerin ateşkes istediklerini kaydetti.

Bu açıklamayla ilk kez Taliban'a mensup bir komutan barış görüşmelerini teyit etmiş oldu.

Hükümetten ise herhangi bi açıklama yapılmadı.

Reauters haber ajansı, Muhammed'in ''Müzakereler doğru yönde ilerliyor'' dediğini aktardı.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki BBC muhabiri Orla Guerin, geçmişte bu tür müzakerelerin militanların yeniden harekete geçmek için zaman kazanmasına neden olduğunu hatırlatıyor.

Muhabirimiz ayrıca varılacak bir anlaşmanın giderek parçalı bir yapıya dönüşen Taliban içindeki bütün gruplar tarafından kabul edilip edilmeyeceğini de belirsiz olduğunu kaydetti.

Pakistan İçişleri Bakanı Rehman Malik, grubun silahsızlanması durumunda ancak müzakerelerin mümkün olabileceğini söylemişti.

Pakistan ordusu, geçtiğimiz günlerde Taliban'ın kontrolündeki dağlık sınır bölgelerine saldırılar düzenlemiş, ancak örgütün faaliyetlerini engelleyememişti.

El Kaide'yle de bağı olan Pakistan Talibanı, 2007'den bu yana Amerikan destekli hükümeti devirmek için ülkede kanlı saldırılar düzenliyor.