BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Moskova'da 20 yılın en büyük mitingi

Parlamento seçimlerinde hile yapıldığını öne süren muhalefet son 20 yılın en büyük mitingi için Moskova'da topladı. 30 bin kişinin katılması beklenen miting için 50 bin polis ve asker görevlendirildi.

Abone ol

Rusya'da geçen hafta sonu düzenlenen seçimlerde usülsüzlük yapıldığını öne süren binlerce kişi Moskova'da düzenlenen bir mitingde biraraya geldi.

Muhalefet, mitingin son 20 yılda ülkede düzenlenen en büyük gösteri olduğunu söylüyor.

Ülke genelinde daha küçük mitingler de düzenlenecek.

İktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin oy kaybederek de olsa kazandığı seçimlerde yaygın usülsüzlükler yapıldığı öne sürülüyor.

Hafta boyunca Moskova ve St Petersburg'da düzenlenen Putin karşıtı mitinglerde yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Moskova'da bugün düzenlenecek miting öncesinde ise 50 binden fazla çevik kuvvet görevlisi ve toplumsal olaylara müdahale etmekle görevli asker sevkedildi.

Muhalefet gösteriye en az 30 bin kişinin katılmasını beklediğini açıkladı.

BBC'nin Moskova'daki muhabiri Daniel Sandford, geçen hafta kentin bir demokrasiden çok polis devleti görüntüsü verdiğini söylüyor.

Putin ABD'yi suçluyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, seçimlerden sonra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın "muhalefet grupları arasındaki bazı eylemcilere gereken ortamı hazırladığını" öne sürmüştü.

Rusya lideri, "Clinton onlara sinyal verdi, onlar da işareti alarak eyleme girişti" dedi.

Protestocuları "malum senaryoya uygun şekilde ve başkalarının siyasi çıkarları doğrultusunda hareket etmekle" suçlayan Putin, "Rus siyasetini etkilemek için yabancı ülkeler için çalışan kesimlerden hesap sorulacağını" söyledi.

Associated Press ajansının haberine göre, Vladimir Putin, Rusların çoğunun, son yıllarda Ukrayna ve Kırgizistan gibi ülkelerde gözlenen türde siyasi huzursuzluklar yaşamak istemediğini kaydetti.