BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.398,81
HABER /  GÜNCEL

Pakistan Talibanı'nda hizipleşme sinyalleri

Taliban'ın Pakistan'daki kolu, iki numaralı liderinin görevden alındığını duyurdu. Bu durum hareket içinde bir çatlağın işareti olarak yorumlandı.

Abone ol

Taliban'ın Pakistan'daki kolunun liderlik kademelerinde değişikliğe gidildi.

İki numaralı liderin görevinden alındığının duyurulması, Pakistan Taliban Hareketi (TTP) adı altında örgütlenen grup içinde iktidar mücadelesinin işareti olarak yorumlandı.

Örgüt BBC'ye hareketin lideri Hekimullah Mesud'un Pazar günü düzenlenen bir şura toplantısında Molvi Fakir Muhammed'i görevden aldığını duyurdu.

Kararın gerekçesi konusunda açıklama yapılmadı, Muhammed'in yerine henüz bir başka isim de getirilmedi.

Taliban sözcülerinden biri, BBC Urduca bölümüne kararın derhal yürürlüğe girdiğini, Muhammed'in daha sonra başka bir pozisyona kaydırılacağını söyledi.

BBC'nin İslamabad'daki muhabiri İlyas Han ise gelişmelerin TTP içinde bir çatlağa işaret ettiğini, bunun geçmişinin örgütün bir önceki lideri Beytullah Mesud'un 2009 Ağustos'unda öldürülmesine dayandığını belirtiyor.

Beytullah Mesud'un ölümünden kısa süre sonra da örgütün sözcüsü yakalanmıştı.

O dönemde Molvi Fakir Muhammed başlıca lider adaylarından biriydi, ancak TTP liderin Veziristan bölgesinden biri olmasında ısrar edince, kuzeyde kalan Bacur bölgesinden olan Muhammed ikincil bir rolle yetinmek zorunda kaldı.

İlyas Han, bu nedenle Muhammed'in merkezi komuta mekanizmaları ile arasının hep soğuk olduğunu kaydediyor.

Geçen yıl ise TTP içinden bazı gruplar, Muhammed'i Pakistan hükümeti ile temas kurmakla suçladı.

Muhammed ise bu iddiaları reddetti.

Beytullah Mesud ile aynı aşiretten olan Hekimullah Mesud'un komutayı ele almasından bu yana, grubun odağı Güney Veziristan'a kaydı.

Mesud'u komutasında 2.000'i aşkın silahlı adamı olduğu tahmin ediliyor.

Grup, Hayber bölgesinde de Taliban kisvesi altında faaliyet gösteren suç örgütleri soygun ve baskınlarda işbirliği yapıyor.

Son yıllarda Pakistan'daki konumunu güçlendiren Taliban kolunun Afganistan'daki Taliban hareketi diğer ülkelerdeki Taliban yanlısı gruplarla arasında fazla sıkı olmayan bir koordinasyon var.