BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,36
HABER /  DÜNYA

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi net konuştu! Gerekirse savaşırız!

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Hindistan ile yaşanan Cammu Keşmir kriziyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alvi 'gerekirse savaşırız' açıklamasında bulundu.

Abone ol

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi Hindistan’ın Cemmu Keşmir’i işgali hakkında Türk gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

BM’de yapacağı görüşmeler öncesinde Pakistan Başbakanı İmran Han ile arasındaki diyaloğu paylaşan Arif Alvi, “Başbakan İmran Han şöyle dedi: Önce BM’ye bir gideyim, sonra bir bakalım, Keşmir’e gireceksek gireriz” diye konuşarak Hindistan’ın masaya gelmemesi durumunda askeri bir çatışmanın sinyalini verdi.

Pakistan ordusu savaşa hazır

Müzakereler ve diplomasi ile sorunun çözümlenmesini istediklerini vurgulayan Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, “Biz Pakistan olarak savaş istemiyoruz, savaşa zorlanmak bizim için iyi olmaz. Ama Hindistan isterse ne olur? Pakistan ordusu bu savaşa çok hazırlıklıdır. Çok deneyimlidir. Biz daha önce terörle çok savaştık. Pakistan kardeşlerine, dostlarına, medyaya karşı hep diplomatiktir. Hep yasal kanalları denemiştir. Hep insani davranmıştır. Ama şu da bir gerçektir ki, Cemmu Keşmir’de 100 binden fazla kişi öldürüldü, halkı eziliyor, kadınlarına tecavüz ediliyor, istemedikleri bir ülkeye bağlanmaları için zorlanıyorlar” dedi.

Hitler’i örnek aldılar

Cemmu Keşmir’de yaşananların Hindistan’da yaşananların sadece bir uzantısı olduğunu söyleyen Alvi, “İlk başlarda laik bir çizgi izlediler, ama sonra Hindu milliyetçiliğine, Hindulaştırma politikalarına yöneldiler. Modi’nin partisi Mein Kampf’ı ve Hitler’i kendisine örnek aldı. Hindistan’da 30 yıldır bu azınlık karşıtı politikalar devam ediyor. Kiliseler yakıldı, Hristiyanlar öldürüldü, binlerce Müslüman öldürüldü. 1984-1986 arasında neredeyse günde 3,000 kişi öldürülüyordu” dedi.

Nükleer silahlar bir faşistin elinde

Keşmir’deki gerginlik süresince sınır hatlarında yaşananları anlatan Alvi, “İki tane uçaklarını düşürdük, bir pilotlarını jest olsun diye geri verdik. Denizaltılarından birisini suyun üstüne çıkıp kendi karasularına çekilmeye zorladık. Bir denizaltının yüzeye çıkması ve kaçması askerlikte çok utanç verici bir durumdur. Ama buradaki en tehlikeli şey, Hindistan’ın nükleer silaha sahip olması. En önemli sorun, bir nükleer silah atma düğmesinin üzerinde bir faşistin eli olmasıdır. Dünya büyük bir tehlike altındadır” dedi.

Keşmir’de seçime gidilsin

Hindistan’ın Cemmu Keşmir’e ilişkin alınan BM kararlarını uygulamadığının altını çizen Alvi, “Pakistan Keşmir meselesi için çok acı çekti. I. ve II. Dünya Savaşlarından sonra BM kuruldu ve ulus devletlerin yönetimlerinde yasal ve prensipli davranmalarını istedi. Pakistan da hala bu prensiplere inanır. Ama, günümüzde dünyada ekonomik çıkarlar ön planda tutuluyor. İnsanların çektiği acılar ise umursanmıyor. Keşmir’deki siyasi liderler serbest bırakılmalı ve BM kararlarına göre halk oylaması yapılmalıdır” dedi.