BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,98
HABER /  EKONOMİ

Özürlü istihdamında artış

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı'nın verilerine göre 2004-2009 yılları arasında özürlü istihdamı arttırıldı.

Abone ol

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, 2002 yılında işçi kadrolarında 10 bin 880 özürlü vatandaşın istihdam edildiğini, bunun yüzde yüze yakın bir artışla 2004-2009 yılları arasında ortalama 20 bin 300'e çıktığını bildirdi.

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nın dergisine "özürlülerin istihdamı" konusunda açıklamalarda bulunan Güven, özürlülerin daha çok istihdam edilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını, 2004 yılında mesleki eğitim projelerine başladıklarını, bu projelerin sayısının bugün 770'e ulaştığını kaydetti.

İşsizliğin, krizin olduğu, sağlıklı insanların iş bulamadığı bir ortamda özürlü istihdamını artırdıklarını anlatan Güven, "Özürlü istihdamının son derece zor olduğu bir ortamda 2002'de işçi kadroları için yıllık istihdam 10 bin 880 iken, 2004-2009 yılı ortalaması 20 bin 300'e çıkmış. Yani yüzde yüze yakın bir artış sağlanmış. Başka hiçbir alanda bunu göremezsiniz" dedi.

Özürlülerin, çalışan işçiler içinde bir kotasının bulunduğunu, sağlıklı işçilerin işten çıkarılmasıyla kota kapsamının da daraldığını ifade eden Güven, iş yerlerinde özürlüler için çalışma hayatının düzenlenmesi ve uygun ortamların hazırlanması için farklı bir güvenlik tedbiri gerektiğini, bu nedenle de kriz ortamından daha fazla etkilenildiğini vurguladı.

Yeterli bilincin olmaması ve ön yargılar nedeniyle de istihdamlarda sıkıntılar yaşandığını belirten Güven, dünyada bunun iyi örneklerinin olduğunu, Microsoft firmasının yazılım programlarını sadece ortopedik özürlü bilgisayar mühendislerine yaptırmaya başladığını, böylece de verimi yüzde 38 oranında artırdığını kaydetti.

Güven, "zihinsel özürlülerin" istihdamının oldukça zor olduğunu ifade ederek, "Onlara uygun bir iş ortamı verdiğimizde son derece verimli olabiliyor. Sağlıklı bireyler kadar üretken olabilirler, özrüne ve özelliğine uygun bir iş alanı verelim diye düşünürsek ve ona göre alt yapıyı oluşturursak bu insanları istihdam edebiliriz" dedi.