BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.470,84
HABER /  GÜNCEL

Yeni Anayasa'da Kenan Evren sürprizi

Anayasa değişikliği paketinin içeriği yavaş yavaş belli oluyor. Ak Parti CHP'ye bir sürpriz yaptı ve onların istediği kanunu da değiştiriyor.

Abone ol

İNTERNETHABER

Anayasa değişikliği paketindeki sürpriz belli oldu. Anayasa Paketi'nde geçici 15. madde değişecek ve böylece 12 Eylül darbecileri yargılanabilecek.

Geçici 15. Madde 1980 darbesini yapanlara koruma sağlıyordu. CHP ısrarla bu maddenin kaldırılamasını istiyordu.

Anayasa hukukçularına göre; Geçici 15. maddenin kaldırılması Türkiye'nin siyaseti açıdan çok önemli olsa da uygulanma açısından hiçbir anlamı yok. Çünkü dava çoktan mürürü zamana uğradı. Darbecilere 1980'dan bugüne 20 yıl içinde yargılanması gerekiyor.

Geçici 15. maddenin değiştirilmesine ilişkin maddenin pakete konulmasına ilk tepkiler şöyle oldu:

ANAYASA PAKETİNDE NELER DEĞİŞİYOR? 
Hazırlanan 12 maddelik, dar kapsamlı paketin içinde dikkat çeken maddeler şöyle; 

HSYK'nın yapısı değiştirilecek, cumhurbaşkanının yanında, üye seçimini, Meclis de yapacak ve üye sayısı artarak 7'den 21'e çıkacak. Yargı, toplamda 13 üye seçecek.

- Anayasa'nın 145.maddesi değişerek askeri suçlar dışında askere sivil yargı yolunun açılması sağlanacak.

- Anayasa'nın 68. ve 69. Maddeleri değişitirilerek siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılacak. Venedik kriterleri getirilecek. Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararının ardından siyasi yasaklı vekilliklerinin düşmesinin önüne geçilmesi ve kapatma kararının meclis tarafından verilmesi gibi düzenlemelerin de metnin içinde yer alması bekleniyor.

- İdari uyuşmazlıkların mahkeme sürecine taşınmadan çözülebilmesi için oluşturulan omdusmanlık kurumu anayasal zemine taşınacak.

- Kadınlara pozitif ayrımcılık verilecek. Bu konuda Türkiye'nin onayladığı, kadınlara her türlü ayırımcılığın önlenmesi sözleşmesi doğrultusunda düzenlemeye gidilecek.

- Anayasada, çocuklara daha çok hak imkanı verilecek. Yüksek Askeri Şura'nın ihraç kararlarının yargı yoluna açılması sağlanacak.

- Kamu çalışanlarına, uyarı ve kınama cezalarında yargıya gidebilmelerinin önünü açılacak.

12 EYLÜL DARBECİLERİNİN YARGILANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Anayasa Hukukçusu Osman Can: Pratikte çok fazla anlamı olmayabilir ama siyaseten verilecek mesaj açısından çok anlamı olur. Ancak burada traji komik bir durum da var. Bu yargı sistemi 12 Eylül'ün ürünü. O olduğu gibi duracak, 12 Eylül'ün getirdiği tüm kurumlar olduğu gibi duracak, Anasaya Mahkemesi'nin, HSYK'nın yapısı o 5 generalin ürettiği şeyler. Bunları bir bütün olarak değerlendirmek lazım.

CHP'YE TUZAK OLARAK KONULMUŞ BİR MADDE

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek: Biz Anayasa'nın geçici 15. maddesinin değiştirilmesi teklifini AKP Grubu'na sunduk, bundan birkaç ay önce. Ancak şimdi bu pakete biraz bal kaymak koymak için, CHP bunu istiyordu, öyleyse bunu da pakete koyalım diyerek, kabul etmezse çelişkiye düşsün diye konulmuş bir madde. CHP'ye tuzak olarak kurulmuş bir madde. Esas niyetleri parti kapatılmasını partinin kararına bağlamak, HSYK'ya CHP ve Meclis'in dolayısıyla başbakanın atama yapmasını sağlamak şekliyle yargının elini kolunu bağlayan düzenlemeler yapıyorlar. Eğer geçici 15. maddeyi değiştirmek istiyorlarsa getirsinler tek maddelik bir değişiklik, hemen biz de oy verelim, sonuçlansın. Ama onların amacı yargı bağımsızlığını ortadan kaldırıp hukuk devletini ortadan kaldırmak. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildir.

BU BİR TULUAT OYUNUDUR

MHP Grup Başkan vekili Oktay Vural: Anayasa Değişikliği yapılacağı defalarca ortaya konuldu, hiçbir şey ortaya çıkmadı. Biz MHP olarak sanal tartışmanın içinde olmak istemiyoruz. Anayasa hepimizin Anayasa'sıdır. Dolayısıyla değişiklik yapılırken Meclis'te bir uzlaşma olması lazım. Sayın Genel Başkanı'mız açıkça ifade etti: "Gelin bir uzlaşma komisyonu kuralım. Hangi konularda uzlaştığımızı millete açıklayalım. Yeni Meclis değişikliği yapsın" diyor. Hem zamanlama yanlış, hem de taktik adımlarla milletin gözünü boyamak yerine uzlaşmak lazım. Niye toplum önünde oyun oynuyoruz. Bu bir tuluat oyunu. Gelin hep birlikte samimi bir şekilde anayasayı yapalım. Uzlaşmaya dayalı bir ortamı oluşturalım. Sadece siyasi taktik amaçlı düşünmektedirler

ANAYASA'NIN GEÇİCİ 15. MADDESİ

12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçim sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başkanlık divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, Millî Güvenlik Konseyi'nin, bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, Danışma Meclisi'nin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.