BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.502,95
HABER /  POLİTİKA

Özrü kabahatinden büyük

Günlerce söndürülemeyen orman yangınları ile ilgili bakanlık açıklaması şaşırttı.

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarını söndürmede araç-gereç ve iletişim altyapısı yönünden sayı ve teknolojik olarak hiçbir eksiklik ve zafiyetleri bulunmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde yoğunlaşan orman yangınlarıyla ilgili olarak bazı basın yayın organlarında yer alan değerlendirmelerde, "doğruluk, tarafsızlık, hakşinaslık" ilkelerinin gözetilmediğinin ortaya konulduğu ifade edildi.

Açıklamada, kimi değerlendirmelerin asgari meslek ilkelerine uyumsuzluğun da ötesine geçen, yetkili ve sorumluları adeta "siyasi hasım" gibi gören bir üslubun izlerini taşıdığı savunuldu.

KAMUOYU SAĞLIKLI BİLGİLENDİRİLMEMİŞ

Bakanlığın yangınların ilk gününden itibaren kamuoyunu sağlıklı bilgilendirmek adına basın ve yayın organlarına sürekli, ayrıntılı basın bültenleri, bilgi notları ulaştırdığı belirtilen açıklamada, orman yangınlarının, teçhizat ve personeldeki kimi eksiklikten çıktığına ilişkin değerlendirmelerin bilimsel olmadığı ifade edildi.

Türkiye'nin Akdeniz ikliminde olduğu ve şu günlerde mevsim normallerinin çok üzerindeki ısı değerlerinden dolayı pek çok Akdeniz ülkesinde de yangınların devam ettiğine işaret edilen açıklamada, geçen yıl Portekiz'de 338 bin, İspanya'da 179, İtalya'da 47 bin, Fransa'da 17 bin, Yunanistan'da 6 bin hektar orman yandığı, buna karşın Türkiye'deki rakamın 2 bin 850 hektar olduğu bildirildi.

Bu yıl İspanya'da 70 bin, Portekiz'de 32 bin, İtalya'da 11 bin hektar orman yandığı, Türkiye'de ise Ağustos sonu itibariyle bu rakamın 4 bin hektar dolayında kaldığı bilgisine yer verilen açıklamada, Rusya'da yılda ortalama 5 milyon, Kanada'da 3 milyon, ABD'de ise 2-2.5 milyon hektar ormanlık alanın yangınlarda yok olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

YÜZDE 60'LIK İYİLEŞME GERÇEKLEŞTİEMİŞ BAKANLIK

"Son 4 yılda bakanlığımız, orman yangınları sayısında yüzde 20'lik, yanan orman alanında ise yüzde 60'lık bir iyileşme gerçekleştirmiştir."

Bakanlığın orman yangınlarıyla mücadelede bu yılı içinde eylem planı hazırladığı ve bu doğrultuda 24 adet helikopter ve Türk Hava Kurumundan kiralanan 5 adet uçağı yangın söndürme çalışmalarında kullandığı bildirilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 4'ü faal 2'si yedek olmak üzere 6 adet C-130 uçağı ise Gürcistan'da meydana gelen büyük orman yangınına kadar planlandığı şekilde kullanılmış, ancak söz konusu yangından sonra ortaya çıkan bakım zorunluluğu nedeniyle bu uçaklar ülkemizdeki son yangınlarda kullanılamamıştır ve halen de kullanılamamaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden kiralanan 2 adet CL-215 amfibik uçak da yangın söndürme çalışmalarına katılmaktadır. Bunun yanında 10 bin 617 orman yangın işçisi, 1500 teknik eleman ve 5 bin memur orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına doğrudan katılmaktadır.'

BASIN SUÇLANDI

Açıklamada, bakanlığın bir yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile koordineli yürüttüğü 20 yeni helikopter alımıyla ilgili proje hayata geçtiğinde orman yangınlarıyla mücadelenin çok daha etkin hale geleceği bildirildi.

Açıklamada, bazı basın yayın organlarında Bakan Pepe'nin son 2 günde Trabzon'da bulunduğuna ilişkin çıkan haber ve yorumların da her türlü insaftan ölçüsünden uzak olduğu belirtildi.