BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,79
ALTIN 2.428,84
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Özgür Özel Melis'i yalnız bırakmadı!

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde tedavi gören lösemi hastası 7 yaşındaki Melis Akbaş’a Sağlık Bakanlığı tarafından verilen sözü sordu.

Abone ol

Manisa Milletvekili Özel’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Melis’in babası bundan bir ay kadar önce bana İzmir’deki bir eczacı arkadaşımız kanalı ile ulaştı. Kendisinin Ankara’da olduğunu öğrenir öğrenmez Meclis’te bir görüşme gerçekleştirdik. Konuyu basında yer almasından çok işin çözülmesi amacıyla ile ilk önce Sağlık Bakanlığı’nın danışmanlarına ulaştırdık, onlarla bir görüşme gerçekleştirdik. Kendileri bize konuyla derhal alakadar olacaklarını ilettiler ve Bakan beyi durumdan haberdar edeceklerini söylediler. Bir umutla Melis’in babası Bahadır beyi Ankara’dan uğurladık. Daha sonra ülkemizin duyarlı vatandaşlarının ve sosyal medyada başlatılan geniş çaplı kampanyanın da etkisi ile Melis’e Can Vermek isteyen 5 bin vatandaşımız kan örneklerini verdi. Peki sonra ne oldu? Sonrası, klasik bir Türkiye manzarası, bir utanç manzarası oldu. Çünkü 5 bin kan örneğini inceleyecek malzememiz yok denildi. İşte bu kan örneklerinin incelenememiş olması Türkiye için büyük bir ayıptır.

Daha sonrasında ise Sağlık Bakanlığı konuyu ivedi bir şekilde çözmek ve kan örneklerinin analiz edilebilmesi için İstanbul’daki hastaneye 100 bin liralık bir ödenek göndereceğini söyledi. Ancak, bu söze rağmen şu anda hala bu ödenek hastaneye gitmedi ve Melis için ve daha nice Melis’ler için gerekli olan kanlar incelemediği için umutlar sessiz bir bekleyişe terk edildi.

Konuyla ilgili verdiğimiz soru önergesi, aslında yanıtı için gerekli olan yasal süreyi bekleyemeyecek kadar acildir. Bu nedenle Sağlık Bakanı’na bir kez de buradan soruyorum:

Melis’in ve daha nice Melis’lerin tedavisi için gerekli olan ödenek ne zaman verilecektir?

Ülkemiz kan analizlerinin yapılması için gerekli olan malzemelere ne zaman kavuşacaktır?”

-Önerge-

Manisa Milletvekili Özel, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede şu ifade ve sorulara yer verdi:

“Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde tedavi gören lösemi hastası 7 yaşındaki Melis Akbaş’a uygun kemik iliği bulunması için geçtiğimiz ay sosyal medyadan bir kampanya başlatılmış ve “Melis’e Can Ver” sloganıyla başlatılan bu kampanya sonucu çok kısa sürede 5 bin vatandaşımız uygun iliğin bulunması için kan örneklerini vermişti. Ancak, alınan kan örnekleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi ve İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ne gönderilmiş, örnekler iki üniversite hastanesinin incelemeyi yapacak gerekli cihaz ve ilaçlara sahip olmaması ve bunları almak için ihaleye çıkamamaları engeline takıldığı için kan örnekleri için gerekli işlemler yapılamamıştı.

Maddi sıkıntılar ve ihaleye çıkılamadığı için malzeme eksiği nedeniyle kan örneklerinin incelemediği bu durum ülkemizdeki büyük bir açığı gözler önüne sermiştir. Kan örneklerinin incelenemiyor oluşu üzerine Sağlık Bakanlığı Melis’in tedavisi için gerekli olan analizin yapılabilmesi amacıyla 100 bin liralık ödeneğin 28 Ekim 2013 tarihinde İstanbul’a gönderileceğini ifade etmiştir. Ancak henüz bu ödenek gönderilmediği gibi, Melis için zaman giderek daralmaktadır.

Bu nedenle;

1. Ülkemizde lösemi hastaları için yapılan kan bağışlarının incelenmesi için gerekli olan malzemelerin yetersiz olmasının nedeni nedir?

2. Bakanlığınız bu eksikliğin kamuoyunun gündemine gelmesinin ardından ne gibi adımlar atmıştır? Şu anda malzemelerin temini için açılmış herhangi bir ihale bulunmakta mıdır?

3. 7 Yaşındaki lösemili Melis Akbaş için çok sayıda kan örneğinin verilmesine rağmen kan örneklerinin incelenememesi nedeniyle, Bakanlığınız tarafından kemik iliğinin analiz edilebilmesi amacıyla 28 Ekim 2013 Pazartesi günü İstanbul’a gönderilmesi taahhüt edilen 100 Bin TL’nin henüz ödenmemesinin nedeni nedir?

4. Analiz yapılabilmesi için gerekli olan bu ödeneğin Hastaneye ne zaman gönderilmesi düşünülmektedir?”