BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Özgecan davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Türkiye kamuoyunda büyük tepkiye neden olan Özgecan Aslan cinayetiyle ile ilgili davanın ikinci duruşmasında savcı mütalaasını verdi. Tarsus'taki davada savcı, sanıklar için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Abone ol

Türkiye kamuoyunda büyük tepkiye neden olan Özgecan Aslan cinayetiyle ile ilgili davanın ikinci duruşmasında savcı mütalaasını verdi.

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcı, sanıklar için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Savcı aynı zamanda cezalarda indirim uygulanmamasını talep etti.

Özgecan Aslan, Şubat ayında Mersin'in Tarsus ilçesinde

Cinayet davasında Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve 25 yaşındaki Fatih Gökçe tutuklu yargılanıyor.

Özgecan Aslan’ın evine dönmek üzere minibüsüne bindiği sanık şoför Suphi Altındöken birinci duruşmada, Aslan’a herhangi bir cinsel saldırıda bulunmadığını iddia etmişti. Duruşmada üç sanık birbirlerini suçlamışlardı.

Doğan Haber Ajansı (DHA), bugünkü duruşmada ise avukatlardan Sevim Küçük'ün, savcının mütalaasına büyük ölçüde katıldıklarını söylediğini aktardı.

Sanıkların avukatları, müvekkillerinin duruşmalara katılmak istediğini söyledi. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 3 Aralık’a erteledi.

Davanın 12 Haziran’da yapılan duruşmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın davaya müdahil olması kabul edilmişti. Kadın sivil toplum kuruluşu ve örgütlerin müdahil olma talebi ise reddedilmişti.

'Savcının talebi umut verici'

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Kadın Dayanışma Vakfı'nın avukatı Candan Dumrul, savcının mütalaasının yerinde olduğunu söyledi.

Candan Dumrul, savcının talep ettiği cezanın kadın cinayetleri açısından "umut verici" olduğunu vurguladı.

Dumrul, yargılamanın hızlı bir şekilde yapılmasından, iddianamenin hızla düzenlenmesinden ve delillerin de aynı şekilde gecikmeden toplanmasından memnun.

Avukat Dumrul ayrıca bu yargılamanın diğer kadın davaları için de örnek olması gerektiğini belirtti ve ekledi:

"Bu anlamıyla örnek bir yargılama olması ve bizim açımızdan bir sonuç doğurması ancak bundan sonraki yargılamalarda da bu pratiğin meyvelerini görmemize bağlı.

"Ceza vermek istediğinizde, etkili ve caydırıcı bir yaptırım uygulamak istediğinizde elinizde bunun için bütün yasal enstrümanlar var. Bu talep, caydırıcı kararlar alınması yolunda yasal bir boşluk olmadığını ortaya koyuyor. Asıl problem ceza yasasındaki eksiklik değil, uygulamanın sanıklara gösterdiği maksimum tolerans."

Kadın örgütleri kadın cinayetleriyle ilgili olarak, yasalarda yeterli cezalandırma için düzenleme olduğunu ancak bunun uygulanmadığını vurguluyor.

Davaya müdahil olan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen de duruşma ardındın yaptığı açıklamada, kadın cinayetlerinin "politik" olduğunu söyledi.