BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.311,51
HABER /  GÜNCEL

Özel Yetkili mahkemeler tamamen kalkıyor

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da içeren Yeni Demokratikleşme Paketi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Paketle, azami tutukluluk süresi beş yıla inerken, tutuklamalarda somut delil şartı getiriliyor.

Abone ol

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da içeren Yeni Demokratikleşme Paketi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.


Daha önce yasal düzenlemeyle kaldırılan ancak ellerindeki dosyalar sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam etmesi hükme bağlanan özel yetkili mahkemeler tümüyle kaldırılıyor.

Bu mahkemelerde görevli hakim ve savcılar devrin tamamlanmasından sonraki 10 gün içinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından uygun göreve atanacak.

Bu mahkemelerde yürütülen soruşturma dosyaları, yetkili cumhuriyet başsavcılıklarına devredilecek.

Kişisel verilerin korunması amacıyla, bu verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere, yayanlara veya ele geçirenlere verilecek hapis cezaları arrtırılıyor.

Gözaltına almada, kişinin bir suçu işlediğini düşündürebilecek emarelerin varlığı yerine, somut delil şartı aranacak.

Tutuklama nedenleri için de "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular" yerine, "somut deliler" aranacak.

Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç 24 saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılacak.

Kaldırılan ÖYM'lerin görevi kapsamına giren suçlarda uygulanmakta olan azami 10 yıllık tutuklama süresi 5 yılla sınırlandırılacak.