BIST 10.279
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.408,47
HABER /  GÜNCEL

Özel orduyla hakkında her şey!

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, özel hudut birlikleri ile ilgili yürütülen çalışmaları anlattı.

Abone ol

Özel hudut birlikleri ile ilgili çalışma sürüyor. Hedef, bu yıla yetiştirmek. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Meclis'in gerekirse toplantıya çağrılabileceğini açıkladı. Vecdi Gönül, Radikal gazetesine yürütülen çalışmanın detaylarını da anlattı. Gönül yeni oluşturulacak yapı için, "Terörle mücadele uzmanlaşmış ve maaşlı askerlik gibi düşünün " dedi.

Henüz son nokta konulmadı, ama özel hudut birlikleri için tasarı yolda.

Başbakan Erdoğan, hem liderler turunda muhalefete anlattı hem de kameraların karşısında açıkladı: "Terörle mücadeleyi özellikle sınır bölgelerinde profesyonel birlikler yürütecek."

Tasarının, Meclis tatile girmeden yetişmesi beklenmiyor. Ama tasarıya son şekli verildikten Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırma gündemde.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'e; özel hudut birlikleri ile ilgili yürütülen çalışmaları anlattı.

Buna göre, birliklerle ilgili talimatı Cumhurbaşkanı başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinden sonra, Başbakan verdi.

Şu an iki çalışma yürütülüyor, Savunma Bakanlığı'nda hukuki yönü ile Genelkurmay da ise askeri tarafı ile ilgili:

"Bir tür uzun süreli, terörle mücadelede uzmanlaşmış ve maaşlı askerlik gibi düşünün. Bu personel de halen devam eden çalışmamıza göre, gönüllülük esasına göre beş yıl askerlik yapacak. İyi bir maaş alacak ama süresi biitince devletle ilişkisi kalmayacak. Örneğin emekli maaşlı almayacak."

Personel nasıl seçilecek?

Peki bu personel yeni gelen gençler arasından mı yoksa daha önce askerliğini komondo olarak yapmış olanlardan mı seçilecek? İşte bu soruya savunma Bakanı, "Henüz o konuda tereddütler var" yanıtını verdi:

"Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları var. Biz uzman çavuşlar örneğinde olduğu gibi bir kariyer beklentisi ile gelinsin istemiyoruz. Sağlık hakları ve ödeme yapılacağına göre sosyal güvenlik primlerinin emeklilikte sayılmasının başka hakları getirip getirmeyceği tartışmaları da var. Bütün bunlar yasa taslağı ortaya çıktığında belli olacak."

Bakan Gönül, çeteleşme ve insan hakları konusundaki endişelerle ilgili de konuştu; geçmişteki örnekleri incelediklerini söyledi:

"Bu tür istismarların bu yapıda olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü devletin resmi yapısına resmen bağlı bulunacak, görev yaparken başında subay olacak, Genelkurmay bünyesinde çalışacaklar" dedi.