BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.394,43
HABER /  GÜNCEL

Özel hastanelerde değişiklik

Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan değişiklik Resmi Gazetede yayımlandı.

Abone ol

Laboratuvar hizmetini satın alan özel hastaneler numune alma odası ve personeli bulundurarak, hastayı bu işlem için dışarıya gönderemeyecek, sonucu hasta veya yakını aracılığıyla isteyemeyecek. Özel hastaneler bünyelerinde bulunmayan görüntüleme hizmetleri için hasta transferini kendileri yapacak. 

Değişiklikle ruhsatname, ''özel hastanelerin bu yönetmeliğe uygunluğunu gösteren ve açılışta hastane sahibi adına düzenlenen ve hastane ismi, türü ve adresinin yer aldığı belge'', kadrolu uzman tabip ve tabip ise ''herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışmayıp, özel hastanede iş akdine dayalı olarak tam gün çalıştırılmak üzere istihdam edilen uzman tabip veya tabip'' şeklinde yeniden tanımlandı.

Genel hastanelerin tanımına, ''yoğun bakım ve gözlem yatakları hariç en az 10 hasta yatağı bulunan ve an az 4 uzmanlık dalında kadrolu uzman tabip çalıştıran'' ifadesi eklenirken, dal hastanelerinin ana faaliyetleriyle ilgili uzmanlık dallarından her birinde en az çalıştırılması gereken kadrolu uzman tabip sayısı üçten ikiye indirildi.

SINIFLANDIRMA VE YER
Özel hastanelerin sınıflandırılmasıyla ilgili hükümler de yeniden düzenlendi. Buna göre, özel hastaneler, faaliyet gösterdiği veya göstereceği uzmanlık dalının veya dallarının gerektirdiği asgari standartlarla tıbbi hizmet kalitesine etken diğer hususlar dikkate alınarak belirlenecek esaslar ve puanlama kriterleri çerçevesinde sınıflandırılacak.

Sınıflandırma esasları, puanlama kriterleri ve diğer hususlar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek. Özel hastanelerin yer seçimi ve ön izinle ilgili hükümlerde de değişikliğe gidilerek, plan ve projelerin sunumu, onaylanması ve ruhsatlandırmayla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre özel hastanelerin tıbbi hizmet birimleri; bu hizmeti engelleyecek tarzda ve hastane binasından veya bina kompleksinden ayrı yerde tesis edilemeyecek.

Özel hastaneler, hastaların sağlık durumlarını olumsuz yönde etkilemeyecek ve sağlık hizmetlerinin mahiyeti ile bağdaşmayacak iş yerlerinin bulunmadığı müstakil giriş ve/veya girişleri olan binalarda faaliyet gösterebilecek. Hasta odalarıyla ilgili yeni düzenlemeye göre ise hasta kabulü ve tedavisi yapılan her uzmanlık dalı için en az bir hasta yatağı ayrılacak, hasta odalarında her yatak için ayrı olmak üzere, merkezi oksijen ve vakum tesisatı bulunacak. Yatak sayısı 30 ve altında olan özel hastanelerde en az bir olmak kaydıyla ve ilave her 30 yatağa bir eklenmek suretiyle, ilgili mevzuata uygun nitelikte özürlü hasta odası tesis edilecek.

Özürlü hasta odalarında bulunan ıslak hacimler özürlülerin kullanımına imkan verecek şekilde düzenlenecek. Değişiklikle hemşire istasyonları, hasta başına ayrılacak alanlar, poliklinik muayene odaları ve ameliyathanelerle ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı. Bu yerlerin sahip olması gereken asgari büyüklük ve özellikleri düzenleyen değişikliğe göre, hastalara anında ulaşabilmek ve bakımlarını sağlamak üzere yataklı hasta katlarında, koridor ve hasta odalarına hakim bir konumda lavabosu ve ilaç hazırlama alanı bulunan, koridorun genişliğini etkilemeyecek şekilde, en az bir hemşire istasyonu kurulacak.

Ayrıca hemşire istasyonunda, her hasta odası ile bağlantısı olan hasta çağrı sistemi bulunacak. Yeni düzenlemeye göre ayrıca cerrahi uzmanlık dallarının gerektirdiği en az 2 ameliyat salonu ile uyandırma bölümü de bulunacak. Ancak, hasta yatak sayısı 30 ve altında olan ağız ve diş sağlığı dal hastaneleri ile göz hastalıkları dal hastanelerinde bir ameliyat salonu olabilecek. Yoğun bakım ünitelerinin sahip olması gereken özelliklerle ilgili yeni hükümlerin de yer aldığı değişiklikle, bulunması gereken yoğun bakım yatak sayısı ve kuvözler, birimlerin birbiriyle bağlantılandırılması gibi konularda düzenlemeler yapıldı.

LABORATUVAR SONUCUNU HASTA VEYA YAKINI ALMAYACAK

Laboratuvar hizmetini satın alan özel hastanelerde numune alma odası ve personeli bulunurken, hasta, hastane dışına numune almak için gönderilemeyecek, alınan numunenin transferi veya sonucu hasta veya yakını aracılığıyla istenemeyecek. Radyoloji hizmetinin satın alınması durumunda da, bünyesinde bulunmayan görüntüleme hizmetleri için hasta transferini hastaneler yapacak.

Değişiklikle özel hastanelerdeki laboratuvarların sahip olması gereken özelliklerle ilgili düzenlemeler de yapıldı. 2 kat arasında asansör bulunmaması durumunda, bu katlar arasında tekerlekli sandalye ve sedye ile hasta taşımaya elverişli uygun eğimi olan rampalar yapılacak. Gündelik yatak ücretine dahil olan yatak, yemek, temizlik ve rutin hemşirelik bakımı hizmetleri ayrıca fatura edilemeyecek.

YASAKLANAN FİİLLER

Yönetmelik kapsamındaki kurum ve kişiler için yasak olan fiiller de yeniden düzenlendi. Buna göre, özel hastaneler, faaliyet izin belgelerinde belirtilen yatak sayılarında Sağlık Bakanlığından izin almaksızın değişiklik yapamayacak ve faaliyet izin belgelerinde yazılı yatak sayısından fazla hasta yatıramayacak. Özel hastanenin sahibi bir şirket, dernek veya vakıfsa bunların faaliyet alanına giren diğer işler özel hastanede yapılamayacak. Herhangi bir faaliyet alanı veya birimi yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılamayacak. Bulundurulması zorunlu olmayan uzmanlık dallarına ait ve geçici süreyle de olsa kullanılmayan muayene odaları kesinlikle kapalı ve kilitli tutulacak. Adlarına personel çalışma belgesi düzenlenmeyen tabip ve diğer sağlık personeli ile Sağlık Bakanlığınca uzmanlık belgesi verilmeyen tabipler uzman olarak çalıştırılamayacak. Başkasına ait tabip kaşesi, diğer tabip veya personel tarafından hiçbir surette kullanılamayacak. Halen ruhsatlandırılmış olan veya ruhsat başvurusunda bulunan özel hastanelerin değiştirilen bazı hükümlere uyum sağlamaları için 6 ay süre tanındı.