BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,84
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

Özal'dan Öcalan'a başbakanlık teklifi

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen KCK davasında tahliye talepleri kabul edilmedi.

Abone ol

DEP'in eski milletvekili Mehmet Hatip Dicle, KCK davasındaki savunmasında Özal'ın Öcalan'a gönderdiğini iddia ettiği mesaj şaşırttı. Türkiye'de iç savaş çıktması halinde NATO'nun devreye girebileceği tehtidinde de bulunan Dicle, Kürtçe taleplerinin kabul edilmemesi halinde duruşmalara katılmayacaklarını söyledi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sabahki oturumda avukat Selim Okçuoğlu'nun Lozan Antlaşması'nda sanıklara anadilinde savunma hakkı verilip verilmediği hususunun Dışişleri Bakanlığından sorulması talebinin reddine karar verildiğini bildirdi.

Sanıklar adına söz alan tutuklu sanıklardan kapatılan DEP'in eski milletvekili Mehmet Hatip Dicle, davanın zor bir dava olduğunu, Kürt halkının seçilmiş temsilcileri olarak Kürtçe savunma yapmakta ısrar etmelerinin sebebinin de bu olduğunu söyledi.

"KÜRTÇE SAVUNMA YAPMAK İSTİYORUZ"

Amaçlarının ''üzüm yemek olduğunu'' ifade eden Dicle, ''Kürtçe savunma yapıp gençlere şunu göstermek istiyoruz, dağa yönelmenize gerek yok. Bakın kendi dilimizde savunma yapabiliyoruz. Ancak mahkemenin ret kararı ve tavrı tutumlarımızı boşa çıkarmıştır'' dedi.

En doğal haklarının engellendiğini kaydeden Dicle, ''Kararınız bizce yasal değildir. Kürtçe kimlik tespiti yaptığımızda bizi engellemediniz. Sürece hassasiyetinizden dolayı size teşekkür ederiz. Dava özünde siyasi bir davadır. Kürt sorunuşla ilgilidir. Bir halkın dili onun onurudur. Onu engellerseniz o halkı küçük düşürürsünüz. Kardeş Türk halkı, geçmiş çözülmeden ne bizi anlar ne de insanların neden dağa çıktığını anlayabilir. Bu ülkede 30-40 yıl kan aktı. Hepimiz acı çektik'' diye konuştu.

''İÇ SAVAŞ ÇIKARSA, NATO MÜDAHALE EDER''

Sorunun demokratik yollardan çözülmesi gerektiğini belirten Dicle, ''Bu şekilde çözemezsek NATO'nun 5/b fıkrasında 'bir ülkede iç savaş çıkarsa o ülke bastıramazsa NATO müdahale eder' denilmektedir. Bu noktaya gelmek istemiyoruz. Bu sorunu barışçıl çözemezsek korkarım ki yarın BM veya NATO bu işe karışır. Hepimiz kaybederiz. Tek kazanan uluslararası savaş tüccarları olur'' dedi.

"ÖCALAN'A BAŞBAKANLIK TEKLİFİ"

Turgut Özal'ın 1993 yılında kendisini Beka Vadisi'ne gönderdiğini ileri süren Dicle, Özal'ın kendisine ''Git, Öcalan'a söyle gelsin, kendini kabul ettiriyorsa başbakan da olur'' dediğini iddia etti.

KCK sözleşmesini ilk kez burada duyduğunu kaydeden Dicle, ''Bugün 'Sayın' Öcalan'la görüşmeler yapılıyor, o zaman biz niye buradayız'' diye konuştu.

Sorunun çözülerek gençlere dağ yolunun kapatılması gerektiğini kaydeden Dicle, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz siyasi rehineyiz. 1992-1994 yıllarında güvenlik güçleri köylere gidip 'ya korucu olacaksınız ya da köylerinizi boşaltın, yakacağız' diyordu. Bize de devleti yönetenler 'ya devletin yanında taraf olursunuz ya da bertaraf olursunuz' diyorlar. Başbakan da bunları söylüyor. Bizlere siyasi koruculuk dayatılıyor. Bizi burada tutarak PKK'ya bir şey kabul ettirmeniz mümkün değil.''