BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.439,38
HABER /  GÜNCEL

FED'in sürprizini piyasa beğenmedi

ABD Merkez Bankası 600 milyar dolarlık tahvil alımı parasal genişlemeye gideceğini açıkladı.

Abone ol

ABD Merkez Bankası’nın Salı günü başlayan toplantısı sona erdi. Piyasaların haftalardır beklediği karar FED’den geldi. Toplantı sonucunu açıklayan FED Başkanı Ben Bernake 600 milyar tahvil alımını Haziran sonuna kadar ayda 75 milyar dolarlık alım yaparak gerçekleştirecek.

İki günlük faiz toplantısı sonunda FED'den yapılan açıklamada gösterge faizin yüzde 0.25 seviyesinde kalacağı belirtilirken piyasa beklentisi FED'in ne kadarlık bir parasal genişlemeye gideceğinin belirlenmesi yönündeydi. Beklentiler dahilinde en kötü olarak nitelenen 500 milyar dolarlık bir genişleme öngörülürken FED sürpriz yaparak 600 milyar dolarlık genişlemeye gideceğini duyurdu. Beklentiler 6 aya yayılması beklenen program 8 aya çıkartıldı.

Fed, azami istihdamı ve fiyat istikrarını sağlamak için programın büyüklüğünü ve hızını düzenli olarak gözden geçireceğini belirtirken faizlerin "uzatılmış bir süre istisnai olarak düşük" kalacağını tekrarladı.

Bu alımlar 1.5 yıl vadededen 30 yıl vadeye kadar tüm Hazine kağıtlarında uygulanabilecek. FED yetkilileri alınacak tahvillerin ortalama vadesinin 5-6 yıl olmasının beklendiğini belirtirken, programın ihtiyaca göre ayarlanmaya devam edileceğini de vurguladılar.

FED ayrıca elindeki mortgage menkul kıymetlerinden elde ettiği gelirlerin yeniden yatırıma yönlendirilmesi çerçevesinde 250-300 milyar
dolar tutarında daha Hazine kağıdı alacak. Böylece 2010 2. çeyrek sonuna kadar yapılacak toplam 850-900 milyar dolar'a ulaşacak.

HOENIG'DEN MUHALEFET

FED faiz kararını 1'e karşı 10 oy ile aldı. Kansas City FED Başkanı Hoenig bu toplantıda da karara muhalefet etti. FOMC toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "FED, ekonomik görünümü ve finansal gelişmeleri izlemeye devam edecek ve toparlanmayı desteklemek için politika araçlarının gerektikçe uygulayacak" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada FED yetkililerinin Haziran 2009'da başlayan ekonomik toparlanmanın takıldığını ve toparlanmanın o dönemden bu yana yavaş olmaya devam ettiğini ifade ettiklerini de belirten FOMC, tüketici harcamalarının bir taraftan artmaya devam ederken, diğer taraftan yüksek işsizlik oranı ile sınırlandığını da vurguladı.

Toplantıda FED yetkililerinin ABD ekonomisine yönelik büyüme tahminlerini güncellediklerini belirten FOMC, bu güncellemelerin toplantının 24 Kasım'da yayınlanacak tutanaklarında görüleceğini belirtti.

PİYASALAR MUTLU OLMADI

Piyasalara daha öncesinde 1.7 trilyon pompalayan FED'in 600 milyar dolarlık tahvil alım kararı ilk etapta piyasaları tatmin etmedi.

Açıklamanın ardından ilk etepta euro-dolar paritesi 1.4167'ye yükselirken ilk 15 dakikada 1.402lı seviyelere geriledi. Dolar endeksi haber sonrasında 76 seviyelerindeydi.

İstihdam ve büyüme korkularına yer verilen konuşma sonrasında S&P 500 Endeksi 1196'ya çıktıktan sonra 1190'a geriledi. Karar sonrasında Dow 1118'e gerilerken Nasdaq 2533 oldu.

ABD 30 yıllıkları 3.8 gerilerken ABD 10 yıllık tahvilleri 2.5 sevieylerine döndü. ABD 2 yıllık kağıtları 0.3'e geriledi.

DURUM RAYDAN ÇIKABİLİR

Açıklama aradından yapılan yorumlar çokta umutlu görünmüyor. Pek çok analist ve hatta destekçiler tahvil alımında tehlikeler gördüklerini dile getirdiler. Zayıf doların daha da dibe vurabileceği endişesi ticaret alanında sıkınıtlara yol açabilir diyen uzmanlar yüksek enflasyon yolda olduğuna dile getirdiler

Uzmanlar Fed çabalarını rayından çıkabileceği endişelerini dile getirdiler.

Birçok yatırımcı ve spekülatörler ucuza paranın Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde hisse senetleri, emtia ve piyasalar üzerinde daha da büyük bahis oynamaya yol açacağını bununda balon yaratacağını savundular. Piyasa uzmanları FED'in zayıf doları umursamadığını dile getirdiler.