BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Öz yönetim açıklaması yapan belediye başkanları tutuklandı

Diyarbakır ve Hakkari'de 'öz yönetim' açıklaması yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan belediye başkanları tutuklandı.

Abone ol

Diyarbakır ve Hakkari'de 'öz yönetim' açıklaması yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan belediye başkanları tutuklandı.

Diyarkabır'da 19 Ağustos’ta gözaltına alınan DBP'li (Demokratik Bölgeler Partisi) merkez Sur İlçesi Belediyesi Eş Başkanları Seyid Narin, Fatma Şık Barut, Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçı'nın tutuklanmasına karar verilirken 20 Ağustos'ta gözaltına alınan Hakkari Belediye Eş Başkanları Nurullah Çiftçi ve Dilek Hatipoğlu da cezaevine gönderildi.

Belediye başkanları hakkındaki soruşturma dosyası “Devletim birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçlamasıyla TCK’nın 302 maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle” hazırlanıyor. Hazırlık tamamlandıktan sonra belediye başkanlarının yargılanmasına geçilecek.

DBP Eş genel Başkanı Emine Ayna belediye başkanlarının gözaltına alınmasından sonra “Belediye başkanlarımızı halk seçti. Kendimizi yönetmemize saygı duyacaksınız. Halk ‘yaşadığımız yerin yönetimine ortak olmanın nesi yanlıştır’ diye soruyor. Öz yönetim devleti tanımamak değildir. Asıl burada devlet halkı tanımıyor. Sivil halkın iradesini tanımıyor. Halkın iradesi tanınmadığı için öz yönetim ilan ediliyor. Devleti reddetmiyoruz ama bu coğrafyanın yönetimine ortak olacağız diyoruz." açıklamasını yapmıştı.

KCK 12 Ağustos’ta “Silopi, Cizre, Nusaybin, Şırnak’ta halk meclislerinin öz yönetim kuracaklarını" duyurmuştu.

Bu açıklamanın ardından Hakkari, Şırnak illeri ile Hakkari’nin Yüksekova, Muş’un Varto ve Bulanık, Van’ın Edremit ve İpekyolu, Diyarbakır’ın Sur, Silvan, Lice, Ağrı'nın Doğubeyazıt, Bitlis’in Hizan ilçelerinde öz yönetim açıklamaları yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şırnak’ta "öz yönetim" açıklamasından sonra “Bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti’nin dışında bir devlet asla kabul edilemez. Bu açıklamayı kimler yapıyorsa ağır bir bedel öderler. Hem yasal bir bedel öderler, hem diğer tür bir bedel öderler”açıklamasını yapmıştı.

Başbakan Davutoğlu da “HDP milletvekilleri de dahil olmak üzere kimsenin, şurada, burada özerklik ilanı gibi tavırlar içine girmesine izin vermeyiz. Belediye başkanları hukuk devleti kurallarının dışına çıkamaz, bu kuralların dışında kendine has bir alan tanımlayamaz. Birkaç ilçede bazı teşebbüsler olsa da ne bir kitle katılımı oldu bu tür toplantılara, ne de böyle bir açıklama karşılıksız bırakıldı" demişti.

Öz yönetim ilanlarından sonra Şırnak’ın Silopi, Muş’un Varto, Diyarbakır’ın Silvan ve Sur ilçelerinde güvenlik güçleri tarafından geniş kapsamlı operasyonlar başlatılmıştı.

Operasyonlarda PKK’nin gençlik yapılanması ve kendilerine Halk Savunma Birlikleri adı veren silahlı gruplar ile güvenlik güçleri arasında can ve mal kaybına neden olan ağır çatışmalar yaşanmıştı.