BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.464,92
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomotiv yan sanayicileri Alman devlerine talip oldu

Otomotiv ana sanayi firmalarının global adımlarından sonra, Bentley’den Fiat’a kadar her türlü araca parça veren Türk otomotiv yan sanayi de büyük oynamaya başladı.

Abone ol

Otomotiv ana sanayi firmalarının global adımlarından sonra, Bentley’den Fiat’a kadar her türlü araca parça veren Türk otomotiv yan sanayi de büyük oynamaya başladı. TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 287 üyeli Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 3 üyesi, otomotivinin dev ülkesi Almanya’nın kapısını çaldı.

Türk sermayeli 3 yan sanayi firması Almanya’da toplam değeri 500 milyon Euro’yu bulan 3 fabrikayı satın almak için harekete geçti. TAYSAD Başkanı Celal Kaya, 3 firmanın Almanya’da yan sanayi alanında üretim yapan fabrika almak için görüşmeler sürdürdüğünü açıkladı. Türk yan sanayi şirketlerinin küresel çapta iş yapar hale geldiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi: “Bu satın alma girişimlerinden biri oldukça büyük, global bir iş. Bu 3 işin bedeli 500 milyon Euro’yu bulur. Pazarlıklar kolay olmuyor. Birinin Çin’de, Hindistan’da fabrikaları var. 2 aydır çok yoğun görüşülüyor. ‘Yüzde 80 alınır’ diye düşünüyorum. Bu durum yan sanayinin dışarıda da iş yapabilir seviyeye geldiğini gösteriyor. Ne sağlayacak bu satın alma? Mesela Çin’de yoksanız birdenbire Çin pazarına gireceksiniz.”

‘2011 ÜRETİM HEDEFİ 1 MİLYON 215 BİN ADET’

“Krizle birlikte süratle dışarıya açıldık” diyen Kaya, “Rusya’da ciddi gelişme var. Tataristan’da 2011’de işler almaya başlayacağız. Brezilya’da gelişmeler var. Bir firmamız Brezilya’da bir proje aldı. Yoğun bir yıl yaşadık. İyi bir yılı kapatıyoruz. Ana sanayi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda 2011 yılı üretim hedefini 1 milyon 215 bin adet olarak belirledik” diye konuştu. Türkiye’de üretilen araçlarda yerlilik oranının artmasının kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Kaya, “Amacımız yan sanayiyi de büyütmek. Tavanı delip çıkmamız lazım artık. TAYSAD üyeleri bir aracın yüzde 80’ini üretebilecek düzeyde” dedi. İstihdamda artış başladığına dikkat çeken Kaya, “Eylül ayından itibaren üçüncü vardiyalar başladı. Şu anda üyelerimizin toplam 80 bin kişilik istihdamı var. 2009’da kaybedilen işgücü yavaş yavaş geri dönmeye başladı. 3’te 1’ini ekonomik krizde kaybetmiştik” diye konuştu.

‘YAN SANAYİ İHRACATI 6 MİLYAR DOLARI GEÇER’

Bu yıl yan sanayi ihracatının 5.5 milyar dolara ulaşacağını kaydeden Kaya, 2011 yılında 6 milyar doları mutlaka geçeceklerini söyledi. İran’ın talepleri olduğunu dile getiren Kaya, “Ama ambargolar yüzünden karşılayamıyoruz. İran’a yaptırımlardan dolayı Avrupalı firmalar sırt dönmüş durumda. İran’da 1.5 milyon araç üretiliyor” dedi.

‘İthalatçı markaya Türkiye’den parça şartı gelsin’

TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alaca, Türkiye’de üretimi yapılan projelerde yerli yan sanayi oranının yüzde 30-40’larda kaldığını söyledi. “Türkiye’nin korumacılık yapması lazım” diyen Alaca, şu değerlendirmede bulundu: “Bu demektir ki ana üreticiler kendi sermaye yapısındaki yan sanayiyi koruyorlar. Son 3-4 yıldır böyle. Yüzde 70-80 yerlilik oranları eskide kaldı. Bu oranlar artık yakalanamıyor. Türkiye’de üretim yapan markaların uluslararası merkezi dayatıyor ve tedarik Türkiye dışından yapılıyor. Buna Tofaş, Renault, Ford, Hyundai dahil. Türkiye’de üretim yapanlar global yan sanayicileri koruyorlar. Bu korumacılığı devletten bekliyoruz.” Mustafa Alaca, Türkiye’de büyük miktarlarda ithal araç satan markaların belli miktarda parçasını Türk yan sanayiinden tedarik etmesinin şart koşulması gibi önlemlerin de alınabileceğini ifade etti.