BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hodorkovski'ye 7 yıl ek hapis cezası

Rusya'nın eski dev petrol şirketi Yukos'un sahibiyken, yolsuzluk suçlamalarıyla hapse atılan Mihail Hodorkovski'nin cezasına 7 yıl daha eklendi.

Abone ol

Rusya'nın eski dev petrol şirketi Yukos'un sahibiyken, yolsuzluk suçlamalarıyla hapse atılan Mihail Hodorkovski'nin cezasına 7 yıl daha eklendi.

Hodorkovski 2003'ten bu yana vergi kaçırmak ve zimmetine para geçirmek suçundan hapiste.

Önceki gün işadamını farklı bir davadan suçlu bulan mahkemeek hapis cezasını bugün açıkladı.

Hodorkovski'nin avukatı cezanın aşırı sert olduğunu belirtti ve Başbakan Vladimir Putin'i suçladı.

Putin Hodorkovski'yi cezaevinde kalması gereken bir hırsız olarak nitelemişti.

Batı'dan tepki

Rusya, eski dev petrol şirketi Yukos'un sahibiyken, yolsuzluk suçlamalarıyla hapse atılan Mihail Hodorkovski'nin cezasının artırılmasına tepki gösteren Batılı ülkelere yanıt vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Batılı ülkelerin Hodorkovski davasını etkilemeye çalıştığı ileri sürüldü.

Açıklamada bu konudaki baskının kabul edilemez olduğu ve Batı'nın "kendi işine bakması gerektiği" belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillar Clinton Hodorkovski ile ilgili kararı eleştiren isimlerdendi.

ABD ve Almanya da, bu gelişmeden ciddi kaygı duyduklarını açıkladı.

Hodorkovski, Rusya'nın en zengin adamıyken, cumhurbaşkanı olduğu dönemde Vladimir Putin'e muhalefet etmiş, ardından da hakkındaki suçlamalar nedeniyle sekiz yıl önce hapse atılmıştı.

Konuyla ilgili Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, kararın kaygı uyandırıcı olduğu ve Rusya'da adaletin 'seçilerek uygulandığı' belirtildi.

Rusya ile yakın ekonomik ilişkilere sahip olan Almanya'nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, kararı, 'geriye atılmış bir adım' olarak niteledi.

Dünkü karar duruşmasında hakim, Hodorkovski ile iş ortağı Platon Lebedev'i zimmetlerine para geçirmekten ve kara para aklamaktan suçlu buldu.

Yolsuzluk ve vergi kaçırma suçlamaları nedeniyle sekiz yıldır hapiste olan Hodorkovski'nin cezası ek suçlamalarla artırılmaması durumunda gelecek yıl bitecekti.

Hodorkovski, Vladimir Putin'in devlet başkanlığı sırasında servetini muhalif hareketleri finanset etmek için kullanmış ve Kremlin'in tepkisini çekmişti.

Hapis cezasını Sibirya'da çekmekte olan 47 yaşındaki Hodorkovski, Rusya hükümetinin büyük miktarda vergi talebinin kendisine karşı sürdürülen siyasi kampanya ile ilişkili olduğunu ileri sürmüştü.

Muhalifler, hükümetin Hodorkovski'yi siyasi amaçlarla, tutabildiği kadar cezaevinde tutmak istediğini savunuyorlar.

Tüm malvarlığı satılan Yukos'un son gayrimenkul varlıkları da pek bilinmeyen bir Rus şirketi olan Prana tarafından yaklaşık 4 milyar dolar ödenerek satın alınmıştı.