BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomotiv sektörü uzun vadeli fırsatlara odaklanıyor

Türkiye’de ise kısa vadede döviz kurundaki dalgalanmalar otomotiv sektörü için her ne kadar risk olarak görülse de uzun vadede fırsatlara odaklanılıyor.

Abone ol

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin otomotiv sektörü üzerine hazırladığı “Riskler ve Fırsatlar” raporuna göre, Çin, Hindistan ve Brezilya küresel otomotiv sektörünün geleceğinde önemli bir kaldıraç etkisi yaratacak. Bu ülkelerde araç sahiplik oranının düşüklüğü, ekonomik gelişme ve orta sınıfın artan alım gücü küresel otomotiv sektörünün hızla büyümesinde lokomotif rolü oynayacak.

Türkiye’de ise kısa vadede döviz kurundaki dalgalanmalar otomotiv sektörü için her ne kadar risk olarak görülse de uzun vadede, kişi başına düşen araç sayısının düşük olması ve hükümetin gündeminde yer alan hurda araç teşviki uzun vadede fırsat olarak değerlendiriliyor.

EY’nin otomotiv sektörü özelinde hazırladığı “Riskler ve Fırsatlar” raporuna göre, Çin, Brezilya ve Hindistan gelecek dönemde otomotiv sektörünün parlayan yıldızları arasında yer alacak. Türkiye’de ise, sektör tarafından her ne kadar döviz kurlarındaki dalgalanmalar ile faiz ve ÖTV oranlarındaki artışlar risk olarak tanımlansa da, otomotiv pazarının kişi başına düşen araç sayısına göre Avrupa’ya oranla halen doymamış bir pazar olması ve gündemde yer alan hurda araç teşvikinin uzun vadede büyümede iki temel unsur olacağı tahmin ediliyor.

Rapor ile ilgili değerlendirmelerde bulunan EY Otomotiv Sektör Lideri Serdar Altay, Türk otomotiv pazarının ekonomideki olumsuz gelişmelere rağmen yakın gelecekte ana oyuncuların iştahını kabartacağına vurgu yapıyor.

Sektörün 2013’te geçmiş yıllarda meydana gelen yaralarını sardığını kaydeden Altay, üretim ve satış adetlerinin artış gösterdiğini bildirdi. Serdar Altay, 2013 yılında geçen yıla göre otomobil ve hafif ticari araç pazarının yüzde 9,72’lik artışla 853 bin 378 adede ulaştığını, aynı dönemde otomobil satışlarının ise yüzde 19,48 artış göstererek 550 bin 280 adetten 664 bin 655 adete yükseldiğini kaydetti.