BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.392,29
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

'Otomatik vitesi' Türk mucit buldu

Türkiye'de daha önce sürücülerin çeşitli nedenlerle tercih etmediği otomatik vitesli otomobillere ilgi, sağladığı sürüş konforu nedeniyle önemli oranda arttı

Abone ol

Yapılan araştırmaya göre, sürücüyü sürekli debriyaja basıp vites değiştirme derdinden kurtaran otomatik şanzımanlı (otomatik vitesli) otomobiller, Türkiye'de 2008 yılına kadar Avrupa ülkelerinin aksine beklenen talebi görmedi.

Öyle ki Türkiye'ye gelen otomatik vitesli araçlar, çoğu zaman ''otomatik vites bayan işi'' diye düşünülmesi ya da alışkanlıklardan vazgeçilememesi gibi gibi gerekçelerle ilgi görmüyor, bu tür otomobiller uzun süre ikinci el galerilerinde müşteri bekliyordu.

Oysa son yıllarda otomotiv teknolojisinde, özellikle de otomatik şanzıman üretiminde yaşanan büyük teknolojik yenilikler, Türkiye'de adeta sürücülerin tabu gibi gördüğü ''otomatik vitesli araç tercih edilmez'' ön yargısını kırdı.

Daha önce Türkiye'de otomobillerde tercih edilmeyen otomatik vitese artık kullanıcılar, marka ve modeline 4-6 bin lira arasında daha fazla ödeyerek sahip olabiliyor. Hatta, otomatik vitesli ve dizel otomobil almak isteyen müşteriler, bazı marka ve modellerde halen 4-5 ay kuyrukta bekliyor.

Mercedes başta olmak üzere bazı lüks otomobil markaları ise Türkiye'de, özel siparişler dışında manuel vitesli otomobil satışına çoktan son verdi.

Volkswagen'in Konya bayi Gökmen Otomotiv Satış Müdürü Hakan Tarhanlıoğlu, bu yıl bayilerine gelen otomatik şanzımanlı otomobil siparişinin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında artığını söyledi.