BIST 10.046
DOLAR 32,25
EURO 34,64
ALTIN 2.412,15
HABER /  GÜNCEL

Osmanlı teması revaçta

Osmanlı temalı mücevherler Türkiye dışındaki ülkelerde de kuyumcu vitrinleri süslüyor.

Abone ol

Kendi tasarladığı ve Osmanlı padişahlarının figürlerinin yer aldığı yüzükleri dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük ilgi gören tasarımcı Sevan Bıçakçı, 1984 yılında çırak olarak başladığı meslekte başarının şartının işe duyulan aşk olduğunu söyledi.

Osmanlı koleksiyonuna 4 yıl önce başladığını aktaran Bıçakçı, ''Yaptığım parçalar, dünyanın gözünü diktiği kuyumcuların vitrinlerinde yer alıyor. 10 ton ihracat yapsam bundan aldığım keyfi yaşayamam. Tüm derdim Osmanlı'yı ve Bizans'ı tüm dünyaya duyurmak'' dedi.

Bıçakçı, ABD, Suudi Arabistan, Almanya, İspanya'ya ihracat yaptıklarını, sırada Fransa ve Hong Kong olduğunu bildirdi.

ZEN'DEN SUR-U SULTANİ SERİSİ

Mücevher markası Zen de Topkapı Sarayı'ndan esinlenerek hazırlanan Sur-u Sultani serisiyle koleksiyonunu yeniledi. Tasarımcı ve minyatür sanatçısı Hasan Kale'nin tasarladığı 70'e yakın mücevher birer sanat eseri niteliğini taşıyor.

Kale, yaklaşık 2 yıl önce başladıkları çalışmanın sipariş üzerine gerçekleştirildiğini ve limitli olduğunu kaydederek, ilk mücevheri Hürrem Sultan'ın Topkapı Sarayı'nda bulunan küpesinden esinlenerek tasarladığını ve bunun açık arttırma usulüyle 14 bin YTL'ye satılarak, gelirinin saraya bağışlandığını aktardı.

Mücevherlerin birer minyatür tablosunu da yaptığını anlatan Kale, bu tabloların mücevherin ilk serisini alan kişiye armağan edildiğini söyledi.

Kale, bu seriden bir ürünün Valentino ailesinin bir ferdine satıldığını belirterek, '''Topkapı Sarayın'ndan esinlenerek hazırladığımız Sur-u Sultani serisi büyük ilgi görüyor. Kültür koleksiyonu serilerinin devamı gelecek'' dedi.

Zen, geçen yıl 20-25 milyon dolar civarında gerçekleşen ihracat miktarını bu yıl 40 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Dubai, Moskova ve New York'ta ofis ve mağazaları bulunan ve bu yıl perakende sektörüne giren Zen, 25 yıl içerisinde Türkiye'de 100, dünyada bin mağaza adetine ulaşmayı amaçlıyor.