BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.512,64
HABER /  GÜNCEL

Osman Paksüt bombaladı

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Ergenekon soruşturması kapsamında beş ay dinlendiğini açıkladı.

Abone ol

CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan ile Serhat Dal'ın sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Ergenekon soruşturması kapsamında 5 ay süreyle dinlendiğini açıkladı.

Soruşturmayı yürüten savcıların görevi kötüye kullandıklarını belirten Paksüt, Adalet Bakanı'nı resen soruşturma başlatması için göreve çağırdı.

Savcılar hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirten Paksüt, şunları söyledi:

Ergenekon savcılığı Anayasa Mahkemesi'ne benimle ilgili suç duyurusunda bulunmuş, bu gecikmiş suç duyurusu ile ilgili ne yapıldığını Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç açıklamalı. Anayasa Mahkemesi Başkanı suç duyurusunu işleme koymadıysa o koltuktan kalkmalı…

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt Ergenekon'un ikinci iddianamesinin eklerinde kendisi ile ilgili belgeler olduğunu söyledi, bu belgeleri gösterdi. Belgelerden ilki bir iletişim dinleme tutanağı. Tutanakta hedef şahıs bölümünde Ferda Paksüt ve Osman Paksüt isimleri var. Bu tutanaktan yola çıkan Osman Paksüt "Beni de dinlemişler" dedi…

HUKUKA AYKIRILIK VAR

"Şu anda bir şüpheli pozisyonunda olmam gerekir. Çünkü bu bir suç ihbarı. Ama burada bir hukuksuzluk var. Anaysa Mahkemesinin yargılayacağı ya da yargıtayın yargılayacağı kişilerden biri söz konusu ise bu tespit edildiği anda savcılığın soruşturma yapma yetkisi ortadan otomatik olarak kalkar. Bunun fark edildiği andan itibaren her türlü işlem her türlü iletişim tespiti bunların biriktirilmesi dosyalanması hukuka tamamen aykırı.

Fark ettiği anda yani Nisan ayında bu konuşmalar da yer alan kişilerden bir tanesi de Osman Paksüt'tür diye bir tespit yaptıysa o andan itibaren Osman Paksüt ile ilgili olarak bizim yetki ve görevimiz yoktur. Bu nedenle Osman Paksüt ile eğer iletişim dinlemesi yapılacaksa buna Anayasa Mahkemesi karar vermelidir diye o tarihte bunu bildirecekti.

Ama soruşturmayı yürüten savcılar dinlemeye devam etmişler ve Anayasa mahkemesine yaklaşık yedi ay sonra bildirmişler. Bu hukuka aykırı"

Osman Paksüt Anayasa Mahkemesinin kendisi ile ilgili bir işlem yapıp yapmadığını da bilmiyor. Orası karanlık diyor…

[PAGE]



"Şimdi o kısım hakkında ben de karanlık içerisindeyim. Ondan da bir bilgim yok. Şimdi böyle bir inceleme olmuşsa soruşturma açılmasına yer olup olmadığının belli edilmesi için bir üye ön inceleme yapar bu incelemesine kendi görüşünü eklemeksizin başkana verir. Ve soruşturma açılması mahkemenin kararına sunulur. Şimdi görevli üye tarafından hazırlanan rapor üzerine veya başkanın doğrudan doğruya başkanın konuyu mahkemeye getirmesi üzerine yapılacak görüşme sonunda soruşturma açılmasına yer olmadığına karar verildiği takdirde kararın 1 örneği ilgili üyeye birer örneği de ihbar ve şikayette bulunanlara tebliğ edilir. Şimdi ben böyle bir tebliğat almadım. Demek ki böyle bir prosedür ya hiç işlememiş ya da işlemişse soruşturma açılmasına yer olmadığına dair karar verilmemiş.

BUNLAR OLSAYDI PAKSİT'ÜN HABERİ OLUR MUYDU? DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



Böyle bunlar olsaydı hepsinden sizin haberiniz olur muydu?

Şimdi böyle bir kurul oluşturulsaydı yapacağı soruşturma çerçevesinde mutlaka ve mutlaka benim ifademi almak gerekirdi.

Osman Paksüt Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun olaya el koyması gerektiğini söyledi…

"Ben savcıların burada görev ve yetkilerini bilerek açtığı bunu 2 -3 kere tutanaklara da Osman Paksüt dinlenen şahıs yazmak ve Anayasa Mahkemesi başkanlığına gönderirken ne tür bir suça şüphe duyduklarını açıklamayıp eşiyle aynı kişilerle konuşma yapmasını gerekçe göstermesini görevi kasıtlı olarak kötüye kullanmanın kastı olarak görüyorum. Bu nedenle hakimler ve savcılar yüksek kurulunun olaya el atmasını geregini düşünüyorum."

YARGILAMA ANAYASA MAHKEMESİ'NDE YAPILMALI... HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]



Yargılama yapılacaksa 13. Ağır Ceza Mahkemesi değil Yargıtay'da yada Anayasa Mahkemesi'nde yapılmalı

"Şunu söylemek istiyorum en yüksek yargı organına Anayasayı korumak için yemin etmiş bir yüksek yargıcın hakkında terör örgütü kurmak yönetmek yardım etmek vs. ithamlar varsa yani böyle bir şeyin soruşturmasız işte yargılanacaktır. Ama nerede 13. ağır ceza mahkemesinde değil de ya görev suçu olara kabul edilirse Anayasa Mahkemesi'nde ya da kişilsel suç kabul edilirse Yargıtay'da yargılanacaktır şeklinde sonuca varmak lazım."

Bu iş karanlıkta kalmamalı… Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı ve Üyelerini göreve çağırıyorum

"Bu ülkenin hukuk düzeni adalet mefhumu yani böyle bir şeyi askıda karanlıkta bırakıp şaibelerle günler boyu tekrar tekrar linç ettirilmeyi kaldırmaz. Ve ben buna son verilmesini talep etme hakkına sahibim. Bunu da kendi mahkememin başkanından ve üyelerinden rica ediyorum kendilerini göreve çağırıyorum."

İşlem yapmadıysa mahkeme başkanı o koltuktan kalkmalı…

"Yok eğer sayın mahkeme başkanımız bunu hiç işleme koymadıysa o zaman söyleyecek söz bulamıyorum çok vahim durumdur. O koltuktan hemen kalkması gerekir"

EŞİNİZİN KAPATMA DAVASININ İÇİNDE OLMASI HOŞ BİR DURUM MU? DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



Eşinizin bu kapatma davasında bu kadar işin içinde olması bu kadar konuşması, sekreterinizle haberleşmesi sizce hoş bir durum mu ?

"Şimdi hoş olup olmama, etik olup olmama insanların arkasından dedikodu yapıp yapmama terör örgütüyle ilgili olan konular değil. Sayın Oğhan yargısız infaz kampanyalarına yardımcı olmuş olmaz mısınız? Yani acaba başkalarının da kapalı kapılar ardında arkadaşlarıyla veya 3. kişilerle neler konuştuğu böyle deşifre edilecek olsa kimin onuru kalır kimin haysiyeti kalır. Şimdi bu tür yöntemler sinsice kalleşçe yöntemler.

Yani şunu mu söylemek istiyorsunuz sayın Ferda Paksüt bu konuşmaları yapsa bile terör örgütüne yardım yapma suçunu oluşturmaz diyorsunuz?

"Bana göre zaten suçlu olmadığını söyleyebilirim. Ama hiçbir sanığı eşim de dahil korumak değil amacım. Buna 13. ağır ceza mahkemesi istanbulda önümüzdeki aylarda inceleyecek ve karar verecektir."