BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Oslo'daki iki saldırıda en az 17 kişi öldü

Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde düzenlenen bombalı saldırıda ve ardından bir gençlik kampındaki silahlı saldırıda toplam 17 kişi öldü çok sayıda kişi de yaralandı.

Abone ol

Norveç'in başkenti Oslo, bombalı ve silahlı saldırılarla sarsıldı.

İlk saldırı Başbakanlık ve bakanlık binalarının bulunduğu bölgede öğle saatlerinde meydana geldi. Bu patlamada yedi kişinin öldüğü 10 kişinin de ağır yaralandığı belirlendi.

Patlamadan sonra Oslo yakınlarında Stoltenberg'in lideri olduğu İşçi Partisi'nin düzenlediği bir gençlik kampında polis üniformalı bir kişinin etrafa rastgele ateş açarak 10 kişiyi öldürdüğü bildirildi. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu açıkladı.

Kampın bulunduğu bölgede patlamamış diğer bombaların bulunduğu da belirtiliyor.

Polisin olayla ilgili olarak bir kişiyi tutukladığı, saldırganın daha erken saatlerdeki bombalı saldırıyla da ilişkilendirildiği belirtildi. Norveç Adalet Bakanı Knut Storberget tutuklanan kişinin Norveç vatandaşı olduğunu açıkladı.

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada bombalı ve silahlı saldırıların demokrasiyi hedef alan korkunç ve korkakça eylemler olduğunu söyledi. Stoltenberg "Ancak Norveç demokrasisini yıkamayacaklar ve ülkemiz bu sınavı da başarıyla verecek" diye konuştu.

Saldırıların sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Başkentte büyük paniğe yol açan patlamadan sonra birçok bina boşaltıldı. Kent üzerinde polis helikopterleri uçarken bazı noktalara asker sevkedildi.

'Norveç böyle terör saldırısı görmedi'

Patlamada 17 katlı başbakanlık binasında yangın çıktı, onlarca binanın camları kırıldı, kentin üzerinde kalın bir duman tabakası yükseldi.

Patlamanın ardından şehir merkezine çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı.

Oslo polisi yeni patlama olasılığına karşı halkın uyarıldığını bomba uzmanlarının bölgede araştırmaların sürdüğünü açıkladı.

AB ve NATO kınadı

Devlet Bakanı Kristian Amundsen BBC'ye, Norveç'te bugünün resmi tatil olduğunu belirterek, "Diğer günlere göre kalabalık yoktu. Ama yine de her gün bu binalarda yüzlerce kişi oluyor. Hala içeride insanlar var. Onları kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.

Reuters, saldırıda hasar gören binalar arasında petrol bakanlığının da olduğunu duyurdu.

Norveç Kızılhaçı'ndan Oistein Mjarum, tüm Oslo ve Norveç'in şok içinde olduğuna dikkat çekerek "Norveç'te hiç böyle bir terör saldırısı olmadı. Dünyanın başka yerlerinde olanları gören Norveçliler, saldırıdan çok korktu" diye korktu.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve NATO saldırıyı kınadı. NATO Anders Fogh Rasmussen bunun "iğrenç" bir saldırı olduğunu söyledi.

Norveç'in Afganistan'da NATO bünyesinde 400 kadar askeri bulunuyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, çok büyük bir şok içinde olduğunu belirterek, "Hem ülke içinde hem de dünya genelinde barış çabalarıyla tanınan Noveç'te kimse bu büyüklükte bir saldırıyı beklemezdi" dedi.