BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Oscar heyecanı şimdiden başladı

2012 Oscar Ödüllerine üç ay kala hangi film, oyuncu ve yönetmenlerin aday gösterileceğine ilişkin söylenti ve tahminler kızışmış görünüyor.

Abone ol

2012 Oscar'ları için hangi filmler yarışacak?

Oscar ödüllerine getirilen yeni kurallar yüzünden isimlerle ilgili tahmin yapmak güçleşti. 2010 ve 2011 Yıllarında en iyi film kategorisinde 10 film aday gösterilmişken, 2012 ödülleri için aday film sayısı 5 ile 10 arasında olacak.

Ödüllere sürpriz unsuru kazandırmak amacıyla 2012 Oscar'larına tam kaç filmin aday gösterildiği, 24 Ocak'ta aday listesi kesinleşinceye dek açıklanmayacak.

Umutlu filmler

Daha şimdiden yarışı önde götürmesi beklenen iddialı filmler var.

1980'de Kramer Kramer'e karşı (Kramer vs Kramer) filmiyle en iyi yardımcı kadın oyuncu, 1983'de Sophie'nin Seçimi (Sophie's Choice) filimyle en iyi kadın oyuncu ödüllerini alan ve 12 kez Oscar'a aday gösterilen Meryl Streep'in bu yıl eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'ı canlandırdığı Demir Leydi (The Iron Lady) filmindeki oyunculuğuyla çok güçlü bir aday olacağına inanılıyor.

Streep'in en büyük rakibinin ise, Yardımcı (Help) filminde, 1960'ların Mississippi'sindeki bir evde çalışan siyah hizmetçiyi oynayan Viola Davis olacağı tahmin ediliyor.

Glenn Close da, 19. Yüzyılın Dublin'inde erkek kılığına giren bir kadını oynadığı Albert Nobbs adlı filmdeki rolüyle iddialı.

Michelle Williams'ın Marilyn'le Bir Hafta (My Week with Marilyn) filmindeki Marilyn Monroe rolü ve Tilda Swinton'ın Kevin Hakkında Konuşmalıyız (We Need to Talk about Kevin) filmindeki anne rolü de, bu iki oyuncuyu iddialı isimler arasına dahil ediyor.

Demir Leydi hakkındaki ilk eleştiriler farklı uçlarda olmakla birlikte, Thatcher'ı olağanüstü bir oyunculukla beyaz perdeye aktaran Streep, en iddialı aday olacağa benziyor.

Sükût altın mı?

1929 yılında Los Angeles'te verilen ilk Oscar ödüllerinde en iyi film dalında, 1. Dünya Savaşı'ndaki pilotları konu alan Wings, en iyi film seçilmişti. O yıl ilk ve tek kez, bir sessiz film, Amerikan sinemasının en büyük ödülüne değer bulunuyordu.

Ama gelecek yıl, Mayıs'ta Cannes Film Festivali'nde gösterildiğinden beri büyük ilgi, beğeni toplayan ve sessiz sinema yıllarını konu alan, siyah beyaz Fransız filmi The Artist'in de Oscar'larda öne çıkabileceği düşünülüyor.

Erkek oyunculara gelince...

Clooney mi, Pitt mi yoksa DiCaprio mu?

Kadın ve/veya erkek izleyicilerin yapmakta zorlanacakları bu seçim, Oscar jürisinin önüne gelebilir 2012'de.

Şimdilik The Descendants filminde iki çocuğuna tek başına bakmak zorunda kalan bir babayı canlandıran George Clooney bayrağı elde götürüyor gibi.

Ama J. Edgar filminde, FBI'in ilk başkanı olan J. Edgar Hoover'ı canlandıran Leonardo DiCaprio ve beyzbol temalı Moneyball'da bir babayı oynayan Brad Pitt de Oscar beklentisi içinde olabilirler.

Sinema çevreleri, bu yıl Tinker Tailor Soldier Spy (Köstebek)filminde George Smiley'i canlandıran ve sanat yaşamındaki en parlak övgüleri alan Gary Oldman'ın, bütün bu ünlü isimleri geride bırakabileceğini söylüyorlar.

2012 Oscar'larında The Artist'teki sessiz sinema oyuncusu George Valentin rolüyle Fransız Jean Dujardin'in de, bir başka sürpriz isim olarak Oscar'lardan galip çıkması olası...