BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Orta Avrupa'da Romanlara saldırılar

Mart ayında Sırbistan'da Romanlara karşı art arda saldırılar düzenlenirken, geçen yıl üç Roman'ı öldüren bir polis memuru 9 yıl hapse mahkum edildi.

Abone ol

Slovakya'da 2012 yılının temmuz ayında üç Romanı öldüren, iki Romanı da ağır yaralayan bir polis memuru 9 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Slovakya Mahkemesi Pezinok kasabasında Romanların yaşadığı mahalleye gidip, oto hırsızı olarak sabıkası bulunan bir Roman ailenin evini basan ve katliam düzenleyen polisin, olay esnasında akli melekelerinin tam olarak yerinde olmadığına karar verdi, bu nedenle de cezada indirimlere gitti.

Evin reisini, oğlunu ve damadını kurşunlayan ve çevrede kurbanlara yardım etmek isteyen aile fertlerine de ateş ederek iki kişiyi de ağır yaralayan polis memuru daha sonra mahkemede “adalet dağıttığını” söylemişti.

Mahkeme, olay öncesi cinayeti planladığı da kanıtlanan polis memuru Milan Juhasz’ın akli dengesinin cinayeti işlerken “kısmen” yerinde olmadığı kanısına vardı ve zanlı, müebbet hapis cezası bile alabileceği davada sadece 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Roman karşıtı benzer saldırılar geçtiğimiz günlerde Sırbistan’da da gündeme geldi.

17 Martta 17 yaşındaki bir Roman genci Novi Sad şehrinde sokakta ölü bulundu. Sırbistan polisi olayın failleri hakkında ellerinde bir ipucu olmadığını söylerken, Sırp Blic gazetesi ise görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak Roman genci tekmeleyerek öldürenlerin ırkçı dazlaklar olduğunu iddia etti.

21 Martta da Sırbistan’ın Bor kasabasında yüzleri maskeli saldırganlar kentin Çingene mahallerine saldırıp Roman gençleri yaraladılar. Ellerinde sopalarla mahalleye saldıran maskeli gençler evlerin kapılarını camlarını kırıp, sokaktaki Romanlara saldırdılar. Sırbistan polisi çok kişinin yaralandığı olayın ardından on kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Roman kuruluşları gelişmelerle ilgili Sırbistan resmi makamlarından acil ve kapsamlı soruşturma başlatmasını talep ettiler.