BIST 10.331
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.456,48
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Aygün'ün o sözlerine takipsizlik çıktı

Hüseyin Aygün'ün polisler hakkında söylediği ve büyük tepki toplayan sözleri hakkında takipsizlik kararı verildi.

Abone ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün sivil polislere yönelik "eşek en azında işimize yarıyor" şeklindeki sözleriyle ilgili olarak başlattığı soruşturmada, takipsizlik kararı verdi.

"EŞEK DEMEDİM EŞYA DEDİM"

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, TBMM İnsan Haklarını İncelemeKomisyonu toplantısında yaptığı konuşmada "Sivil polis oldukları yüzlerinden anlaşılıyor, çünkü insandan çok eşyaya benziyorlar" dedi.

Gazetecilerin "eşek mi dediniz eşya mı dediniz" sorusuna Aygün, "Hayır eşek demedim, eşya dedim, eşek en azından işimize yarıyor" diye yanıt verdi.

301'DEN DAVA AÇILDI

Aygün'ün bu açıklamaları nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü, AnkaraCumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, Aygün hakkında TCK'nın ünlü "Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarını düzenleyen 301. maddeden dava açılmasını talep etti.

DOKUNULMAZLIK KAPSAMINDA

Savcılık yapılan suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında Anayasa 'nın yasama dokunulmazlığı hükmü hatırlatıldı. Kararda, yasama dokunulmazlığının milletvekillerinin yasama görevini yerine getirdiği sırada açıkladığı sözlerden ve verdiği oydan dolayı cezaisoruşturmaya uğramasının hukuken mümkün olmadığı ve milletvekillerine mutlak sorumsuzluk güvencesini sağladığının altı çizildi.

BAĞIMSIZLIK İÇİN GEREKLİ

Kararda, yasama dokunulmazlığının milletvekillerinin bağımsızlığının sağlanması için anayasal bir güvence olduğu da vurgulanarak "Anayasa konuluş amacı, milletvekillerinin bağımsızlığının sağlanması, mecliste kullandığı oy, söylediği sözler, ileri sürdüğü düşünceler nedeniyle bunlar soyut olarak suç niteliği taşısalar bile meclis dışında herhangi bir makam tarafından sorumlu tutulmamaları güvencesini sağlamaktadır. TBMM dahil hiçbir makam tarafından yasama sorumsuzluğu kaldırılmamaktadır. Yasama sorumsuzluğu, TBMM üyelerinin şahsına yönelik bir imtiyaz olmayıp, onlara görevlerini yerine getirmeleri için tanınmış ve kendi istekleri ile dahi feragat edemedikleri bir güvence sağlamaktadır" denildi.

SAVCI YOL GÖSTERDİ

Yasama dokunulmazlığının TBMM Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra komisyon toplantıları, siyasi partilerin grup toplantıları, Ankara dışında Meclis soruşturması ve araştırması görevi yapan komisyonların çalışmaları sırasında gerçekleşen oy, söz düşünce açıklamalarını da kapsadığı hatırlatılan kararda şöyle denildi:

"Yasama sorumsuzluğu tazminat hukukunu kapsamadığından, şikayetçi hukuk mahkemelerinde tazminat davası açabilecektir. Aygün'ün açıklamaları yasama sorumsuzluğu (mutlak dokunulmazlık) kapsamında kaldığı anlaşıldığından soruşturma ve kovuşturma yapılmasına yer yoktur."