BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.400,48
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Orman Gülleri şehirleri süsleyecek

"Türkiye Orman Güllerinin Toplanması ve Kültüre Alınması" isimli proje ile orman gülleri kentleri süsleyecek.

Abone ol

TAGEM tarafından desteklenen ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) tarafından yürütülen "Türkiye Orman Güllerinin Toplanması ve Kültüre Alınması" isimli proje ile orman gülleri kentleri süsleyecek.

Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi dağlarının Karadeniz'e bakan yönlerinde doğal olarak yetişen orman gülü olarak adlandırılan süs bitkisi, Samsun KTAE tarafından yürütülen proje ile kentlerde peyzaj çalışmalarında dış mekan süs bitkisi olarak kullanılabilecek.

Projenin 3 yıl süren ilk diliminde yapılan çalışmalarda orman gülünün sahil kuşağına da adapte olabileceklerini kanıtladıklarını belirten KTAE Süs Bitkileri Bölümü Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Bahadır Altun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı'nda doktora tez projesi olarak yürüttüğü projenin 1 Ocak 2009 tarihinde başladığını, ilk dilimin 31 Aralık 2011 tarihinde sona ereceğini söyledi.

Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren orman güllerinin, süs bitkisi potansiyeline sahip olanlarının morfolojik özelliklerine göre doğadan selekte ederek bu bitkileri çoğaltmak ve bu projenin devamında hazırlanacak olan projeler için genetik materyali hazır hale getirmenin araştırmanın amacını oluşturduğunu söyleyen Bahadır Altun, " 'Türkiye Orman Güllerinin Toplanması ve Kültüre Alınması' isimli proje Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun olmak üzere toplam altı il sınırları içerisinde yürütülmektedir. Bitkilerin çiçek açmaya başladığı bahar aylarından itibaren arazi gezilerine çıkılmakta, morfolojik özelliklerine göre tipler seçilmekte, gerekli ölçüm ve gözlemler kaydedilmektedir. Seçilen her tip için toprak örnekleri alınmakta ve analiz ettirilmekte, dolayısıyla orman güllerinin doğal yetişme ortamları hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunmaktadır. Farklı zamanlarda çelikler alınarak farklı köklendirme ortamlarında köklendirme çalışmaları yapılmakta ve türlere ait tohumlarla ilgili çimlenme ve çıkış denemeleri kurulmaktadır" dedi.


Türkiye'de birbirinden farklı özelliğe sahip 12 çeşit takson olduğunu ifade eden Altun, "Ben şu ana kadar Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun illerinde yapmış olduğum çalışmalarımda 100 farklı nokta taradım ve bu alanlardan birbirinden farklı olduğunu düşündüğüm 23 tane farklı tip seçtim. Amacımız bu bitkiyi süs bitkisi olarak kullanabilmek. Bu bitkilerin kentsel peyzajın girdiği her yerde, parklarda, evlerin bahçelerinde kullanabilmesini sağlamak. Türkiye'de her yerde palmiye var, biz istiyoruz ki insanlar Karadeniz'e geldiklerinde farklı bir bölgeye geldiklerini hissetsinler, çünkü bu bitki bu bölgenin bitkisi. Sadece Karadeniz Bölgesi'nde değil Türkiye'nin diğer bölgelerinde de kullanılmasını tasarlıyoruz. Projenin bu diliminin sonunda bir sonraki projeye başlamak için materyalimizi hazır hale getirmiş olacağız. Kısmen bazı türlerde üretim problemini de çözmüş olacağız, doğadan bitki seçimlerini tamamlamış olacağız ve o bireylerle çalışmaya başlayacağız. Belki ilerleyen yıllarda Türkiye'ye özgü hibrit çeşitleri geliştireceğiz. Bu dilimin sonunda bu bitkinin çoğalabileceğini göreceğiz. Sahil kuşağında da yetiştirilebileceğini görmüş olacağız, en önemlisi doğadaki farklı bireyleri belirlemiş olacağız" diye konuştu.