BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Orhan Pamuk dönüyor

Yurt dışına kaçtığı iddia edilen Pamuk, karar değişmezse, 6 Nisan sabahı İstanbul'da olacak.

Abone ol

Yazarın New York'taki 5'inci Cadde civarında almak için bir ev aradığı da belirtiliyor.

Dink suikastinin ardından sessiz sedasız Türkiye'den ayrılarak New York'a giden Pamuk'un, nisan ayında döneceği bildirildi.

Sabah Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'nın ilk kez duyurduğu, daha sonra tüm dünya basınına konu olan Orhan Pamuk'un güvenlik endişeleri nedeniyle ay başında Türkiye'den ayrılmasının ardından ne zaman döneceğine dair oluşan belirsizlikte önemli bir gelişme yaşandı. 1 Şubat'ta ABD'nin New York kentine giden Pamuk, 6 Nisan'da Türkiye'ye dönüyor. Pamuk bu tarihte New York'tan İstanbul'a geliş için uçak bileti satın aldı. Pamuk, THY'nin New York'tan kalkan uçağıyla İstanbul'a gelmiş olacak.

'GİDİŞİ ÇOK ANİYDİ'

Pamuk'un Türkiye'den gidişinin çok ani olduğunu belirten bir kaynak şu bilgiyi verdi: Dink suikastinden sonra adının sık gündeme gelmesi onu tedirgin etti. Tehditler sinirlerini bozdu. 30 Ocak'ta aniden gitmeye karar verdi. Randevularını ve dış seyahatlerini iptal etti. Bir gün içinde eşyalarını topladı ve 1 Şubat sabahı da New York'a uçtu. Eğer sıra dışı bir şey yaşanıp kararını değiştirmezse 5 Nisan akşamüstü Business Class'ta yer ayırttığı New York'tan uçağa binip, 6 Nisan sabahı İstanbul'da olacak. Orhan Pamuk, Türkiye'den ayrılırken uçağın "Ekonomi" bölümünde uçmuştu.

NEW YORK'TA EV ARIYOR

Pamuk'un Türkiye'den sürpriz şekilde ayrılması tüm Türkiye kadar dünya basınında da ilgisini çekmişti. Bazı yazılarda Nobel ödüllü bir yazarın Türkiye'de barınamaz hale gelmesinin, Türkiye'nin itibarına ciddi bir darbe vurduğu ifade edilmişti. Dink suikastıyla ilgili tutuklanan Yasin Hayal'in "Akıllı olsun" şeklindeki tehditlerinin, Pamuk'un gidişinde rol oynadığı belirtiliyor. New York'taki kaynaklara göre, Pamuk, daha önce ders verdiği Columbia Üniversitesi'ne de gitti. Pamuk'un ayrıca New York'ta satın almak için ev aradığı da bildirildi.