BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

Orgeneral Berk YAŞ'a çekilmeli

Halen yargılanan 3. Ordu. Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in YAŞ üyeliğine çekilmesi gerektiğini belirtildi.

Abone ol

Emekli Yarbay Tevfik Diker, ıslak imza davası kapsamında yargılanan 3. Ordu. Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in YAŞ üyeliğine çekilmesi gerektiğini belirtti. Diker, aldığı kulis bilgilerine göre Orgeneral Berk'in jandarma genel komutanlığı için isminin geçtiğini ifade etti.

Diker, yaptığı açıklamada, Orgeneral Berk'in YAŞ toplantısı sonrasında 3. Ordu Komutanlığı görevinden alınması ve başka bir göreve atanmak yerine YAŞ üyeliğine çekilmesini istedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün Berk'i açığa almadığını işaret eden Diker, Berk'in başka bir göreve atamadan YAŞ üyesi olarak bırakılabileceğini, geçmişte Cemal Tural'la ilgili bu tür uygulamanın olduğunu hatırlattı.

Diker, ıslak imza davasında yargılanan Albay Dursun Çiçek ve kovuşturmaları devam eden general ve amirallerin terfi edemeyeceğini hatırlattı. Diker, millete komplo belgesi altında ıslak imzası olan Kurmay Albay Dursun Çiçek ve kovuşturmaları devam eden bazı generaller ile amiraller hakkında bazı medya organlarında yer alan haberlerde yanlışlık yapıldığını kaydetti. TSK Personel Kanunu'nda 65 maddesinde "Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemelerin yapılmaz" denildiğine işaret etti.

"YASA AKLAN DA GEL DİYOR"

Yasadada açıkça, "aklan da gel" veya "darbelere kalkışma", "cuntalara bulaşma" dendiğini vurgulayan Diker, açıklamasına şöyle devam etti: "Bu açık hükme göre başta Albay Çiçek olmak üzere Ergenekon, Balyoz ve diğer davalarda tutuklu olan veya tahliye edilmiş ama kovuşturmaları devam eden generaller terfi edemezler. Bunların terfileriyle ilgili dosya YAŞ gündemine getirilmez. YAŞ gündemine getirilmeyen bir dosya ile ilgili şerh koyulması söz konusu olmaz. YAŞ gündemine gelen bir dosya ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan ve Bakan Gönül dahil diğer YAŞ üyeleri şerh koyabilir. Albay Çiçek ve diğerleri hakkında TSK'dan YAŞ kararıyla ilişikleri kesilebilir. Kulislerde Org. Berk'in Jandarma Genel K. yapılacağına dair bazı iddialar dolaşmaktadır. Bu yanlış olur. Yapılması gereken şey; Org. Berk' in 3.Ordu Komutanlığı'ndan alınması, J.Genel Komutanı yapılmaması ve YAŞ'a çekilmesidir. Bu konuda en güzel örnek eski Genelkurmay Başkanı Org. Tural örneğidir."