BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Orduyu göreve çağıran dershaneci

Yozgat'ta yaşanan dershane rekabetinde ilginç gelişme. İrtica şikayeti ile Sezer ve Genelkurmay'ı göreve çağıran dershane sahibini araştıran MEB, bakın neye ulaştı?

Abone ol

Rakibini 'irtica' ile suçlayarak Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı'na şikayet eden dershanecinin, şirketini sürekli 'iflas' göstererek vergi ödemekten kaçındığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde "yap-işlet-devret" yoluyla bir binayı dershanecilere kiraya vermesi, büyük bir vergi kaçırma olayını da ortaya çıkardı. Bakanlığın faaliyetleri için Cumhurbaşkanı Sezer'e ve Genelkurmay Başkanı Özkök'e şikayet dilekçesi gönderen Faruk Erdem adlı dershane işletmecisi, rakibini engellemeye çalışırken kendini ele verdi. Dershanenin sürekli iflas göstererek vergi ödemediği belirlendi.

Dersaneci Faruk Erdem, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na yolladığı dilekçesinde MGK'ya 'irtica' için bilgi verdiğini belirtti. Şikayetinde, bakanlığın yürüttüğü faaliyetleri "irtica" söylemi ile ilişkilendiren Erdem, bakanlığın binalarda evrim gerçekleştirdiğini ve yasal olmayan yollarla kamu binalarını devrettiğini iddia etti. Erdem, bakanlık tarafından tadilat ve 80 öğrencinin dershanede ücretsiz okutulması karşısında rakip kuruma kiraya verdiği binayı kaçak olarak nitelediği dilekçesinde "Bu bina Ulu Önder'in ifadesi ile 'müstevliler tarafından işgal edilmiş' olabilir mi?" diye sordu.

500 öğrenci, sıfır vergi...

Erdem'in şikayeti bakanlıkça ayrıntılı olarak soruşturulurken, şikayet sahibi hakkında da ayrıntılı inceleme başlatıldı. Bakanlık Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili incelemesi, şikayet edilen konunun yasal olduğunu ortaya çıkartırken, şikayet sahibinin durumun yasal olmadığı ortaya koydu. Bakanlık yetkilileri, uyanık dershanecinin 2 yılda bir iflas gösterip vergi ödemediği belirlendi.

MEB, Erdem'in sahibi olduğu "Başarı Dersanesi"nin "Başarı FEM", "Bilgi Başarı" gibi küçük isim değişiklikleri ile sürdürdüğü faaliyetleri çerçevesinde toplam 500 öğrencisinin olduğunu tespit etti. Bu kadar öğrenciye rağmen dersanenin sürekli iflas etmesi konusunda başlatılan soruşturma Erdem'in aleyhine sonuçlanırsa, Bakanlık dersaneyi kapatacak. Yozgat Valisi Gökhan Sözer'in, Faruk Erdem'in şikayeti sonrasında 19 Ağustos'ta Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği ilk rapor ise şöyle:

"İlimiz Sarıkaya ilçesinde 876 öğrencinin eğitim gördüğü Lise ile, 148 öğrencili Çok Programlı Lise bulunmaktadır. Her iki lise müdürlüğü tarafından lise binalarına 400 metre mesafede olan ve arasından şehirler arası yol geçen İmam Hatip Lisesi'ne ait metruk durumda iki yıldır boş olarak bulunan 3 katlı binanın tahsisi talep edilmediği gibi gerek de bulunmamıştır.

Öğrenci azlığından 2 yıldır boş kalan bu bina, aynı ilçede faaliyet gösteren Karizma Özel Eğitim Turizm İç ve Dış Ticaret AŞ'nin talebi üzerine boş olması ve eğitim amaçlı kullanılacak olması nedeniyle binanın bakım ve onarımı ilgili şirket tarafından yapılmak ve İmam Hatip Lisesi'nde okuyan her yıl 10 öğrencinin ücretsiz, diğer öğrencilerin ise yüzde 50 indirimli olarak binada açılacak olan üniversite kursuna kayıt edilmesine izin verilmek şartı ile, bakanlığımızın 13.4.2005 tarih ve 928 sayılı onayları ile 8 yıllığına geçici olarak tahsis edilmiştir."

Haber: Yakup Bulut
Kaynak: www.yenisafak.com.tr