BIST 10.269
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.392,96
HABER /  GÜNCEL

ABD'li albaydan 2. 11 Eylül itirafı

11 Eylül saldırıları daha uzun süre konuşulacak. Saldırganların tespit edildiği halde yakalanmaması ihmale yorulmuştu. Bir şok açıklama daha gelince kafalar iyice karıştı

Abone ol

ABD'de 11 Eylül saldırılarına ilişkin aykırı açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Amerikan Donanma Albayı Scott Philpott, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren grubun lideri olduğu öne sürülen Muhammed Atta'nın Savunma Bakanlığı'na bağlı askerî istihbarat birimi tarafından 2000 yılı başında tespit edildiğini söyledi.

İstihbarat subayı Yarbay Anthony Shaffer da geçtiğimiz hafta, Atta'nın yanı sıra saldırılara katılan üç teröristi tespit eden bir askerî istihbarat biriminin, elindeki bu bilgileri Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) iletmesine Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) emrindeki askerî avukatların engel olduğunu söylemişti.

Pentagon tarafından yürütülen “Özel Operasyonlar Yönetimi” adlı programın yöneticisi olan Albay Philpott, önceki gün Washington Post gazetesi ve Fox News televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Mısırlı Atta'nın, ‘Güçlü Tehlike' (Able Danger) adlı gizli askerî bir soruşturma sonrası 2000 yılı başında tespit edildiğini söyledi. Philpott'un Shaffer'ı destekleyen çıkışı, Pentagon'un yarbayın geçtiğimiz hafta ortaya attığı iddiasının doğru olmadığı yolundaki açıklamasıyla aynı güne denk geldi.

Pentagon sözcüsü Lawrence De Rita, önceki gün yaptığı açıklamada, Schaffer'ın çıkışıyla ilgili olarak, “Savunma Bakanlığı'nın bu iddiaları destekleyen bulguları yok.” demişti. Amerikan medyasına konuşan Yarbay Shaffer, Atta'nın yanı sıra saldırılara katılan üç teröristin kimliğinin, daha 2000 yılı ortalarında mensubu olduğu gizli askerî istihbarat birimi tarafından belirlendiğini, bu bilginin FBI'a aktarılmak istendiğini; ancak bunun için FBI ajanlarıyla düzenlenen üç randevunun da askerî avukatlar tarafından engellendiğini ifade etmişti.

De Rita basın toplantısında, Schaffer ve Philpott'un açıklamalarıyla ilgili olarak, “Bu iki kişi saygı duyulan askerimizdir. Ancak bildikleri şeylerin ne olduğunu belirleyemedik. Hafıza karmaşık bir şeydir.” diye konuştu. 11 Eylül saldırılarını araştırmakla görevli komisyonun geçen yıl yayınladığı son raporda, istihbarat birimlerinin Atta'nın ismini saldırı gününe kadar tespit edemediği öne sürülüyordu. Atta'nın 11 Eylül saldırılarının düzenleyicisi ve uçaklardan birinin pilotu olduğu iddia ediliyor.

Kaynak: