BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,09
ALTIN 2.466,74
HABER /  GÜNCEL

Orduya harekete geç çağrısı

Ergenekon davasında bugün Ordu göreve çağrıldı. İdianame'de bir tek Hilmi Özkök savunuluyor denilerek onun ismi üzerinde soru işareti yaratıldı.

Abone ol

''Ergenekon'' davasının 50. duruşması başladı. Tutuklu sanıklardan Mehmet Adnan Akfırat'ın savunması alındı. "Ucu açık bir soruşturma yapılıyor. Burada Türkiye'nin vatanseverleri yargılanıyor" diyen Akfırat, mahkemede Genelkurmay'a çağrıda bulundu. 

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu üyesi Mehmet Adnan Akfırat savunmasını yaptı.

Akfırat, "Ucu açık bir soruşturma yapılıyor. Burada Türkiye'nin vatanseverleri yargılanıyor. Biz bu insanlara nasıl askerlik yaptıracağız" dedi.

GENELKURMAY SORUMLULUKLARINI KULLANSIN

Akfırat, "Genelkurmay Başkanlığı, Türk ordusuna karşı yapılan iftiralara karşı hak ve sorumluluklarını kullansın. Bugün Türkiye'nin insiyatifi ABD'nin elinde" diye konuştu.

Sanık Akfırat, "Türkiye, insiyatifi eline alırsa bu adli terör eylemini engelleyebiliriz. 12 Mart ve 12 Eylül'de bile böyle uygulamalar yapılmadı. Bir suç soruşturması yok" ifadesini de kullandı. 

[PAGE]

MİT ŞEMASI

Akfırat, 2003 yılında MİT tarafından hazırlanan ve "Ergenekon Şeması" olarak adlandırılan şemanın, emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün o dönemde Genelkurmay Başkanı olması için imal edildiğini öne sürdü.

Akfırat, sözlerine "MİT'in 2003 yılında hazırladığı şemada adı açık olan kişilerden biriyim" dedi.

Görülmekte olan davanın MİT tarafından hazırlanan bu şemaya dayandığını öne süren Akfırat, "Bu şema, büyük bir suçtur. Türkiye'nin bütünlüğüne karşıişlenmiş bir suçtur. Hiç kimse Tuncay Güney'in arkasına saklanarak bu şemayı yapmanın sorumluğundan kurtulamaz" dedi.

Bu şemayla dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun hedef alındığını öne süren Akfırat, MİT'in bu şemayı hazırlamasını eleştirdi.

Akfırat, MİT'in şemayı, 10 Temmuz 2003 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiğini kaydettiğini, ancak mahkemenin sorması üzerine bu şemanın Genelkurmay Başkanlığı'nda bulunmadığının bildirildiğini ifade etti. 

[PAGE]

ÖZKÖK ŞEMAYI CEBİNE KOYUP GİTMİŞ

Şemanın dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e gönderildiğini iddia eden Akfırat, "Öyleyse Hilmi Özkök şemayı kendisine gönderilmiş özel bir mektup gibi cebine koyup gitmiş. Böyle bir devlet olur mu? Bu neyi gösteriyor? Hilmi Özkök, bu şemayla özel bir ilişki içine giriyor. Bunu gösteriyor" diye konuştu.

Tuncay Güney'in mülakatında TSK ile İP'in suçlandığını, bu suçlamaların kayda geçmesi için Güney'in 2001 yılında sorgulandığını iddia eden Akfırat, Tuncay Güney'in de el yazısıyla bir şema hazırladığını savundu.

Akfırat, söz konusu dönemde ABD'nin Irak'a müdahale yapmayı planladığını, Bülent Ecevit'in başkanlığındaki hükümetin buna karşı olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı'nda da bu konuya ilişkin oluşturulan bir çalışma grubunun Türkiye'nin çıkarlarını korumak için bir tampon bölge oluşturmayı düşündüğünü anlatarak, bu şartlar altında da harekatın yapılamayacağını savundu.

Söz konusu şemanın Türkiye'nin bu kararlığını bertaraf etmek amacıyla hazırlandığını öne süren Akfırat, o dönem Genelkurmay Başkanı olan Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, Türkiye'nin çıkarları açısından Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanı olmasını uygun bulmadığını öne sürdü. 

[PAGE]

"YALMAN'IN GENELKURMAY YAPILMASI PLANI

Akfırat, "Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da daha sonra açıkladığı gibi, Kıvrıkoğlu'nun görev süresinin uzatılması, bu zaman içinde Hilmi Özkök'ün emekli olması ve Aytaç Yalman'ın Genelkurmay Başkanı yapılmasının planlandığını" iddia etti.

Adnan Akfırat, "Bu şema, Orgeneral Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanı olması için imal edilmiş bir şemadır" dedi.

Mahkemenin söz konusu şemada bazı kişilerin adlarının kapalı kalmasıyönünde karar alarak, şemanın iftira suçu oluşturabileceğini bildirdiğini öne süren Akfırat, davanın iddianamesinin özetinin MİT tarafından 2003 yılında hazırlanan 11 sayfalık belge olduğunu savundu.

İddianamede TSK'nın çok değerli pek çok komutanının suçlandığını öne süren Akfırat, "İddianamenin bir tek Hilmi Özkök'ü övdüğünü" öne sürdü.

Akfırat, şemanın sorumlularının ortada olduğunu, haklarında soruşturma açılması gerektiğini söyledi. "Bu şema, bu davanın tertip olduğunun en önemli delilidir" diyen Akfırat, düzenleyenlerin bunun bir tertip olduğunun anlaşılmaması için ortaya çıkmasını istemediklerini iddia etti.

Akfırat, Tuncay Güney'in 2001 yılında alınan ifadesinde kendisine söylenenleri anlattığını, bu ifadenin de tertibin bir parçası olduğunu ileri sürdü.

ABD'nin iki önemli gazetesinde 2001 yılının şubat ayında bir hafta arayla iki haber yayımlandığını, bu haberlerde Irak sınırında TSK'nın komutanlarının kaçakçılık yaptığının söylendiğini, dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun da düzeltme gönderdiğini anlatan Akfırat, "Bu haberlerden bir hafta sonra Tuncay Güney de verdiği ifadesinde aynı şeyleri söylüyor. Hatta sorgucu soruyor,'Bizimkiler yapıyor, CIA'nın üzerine atıyorlar değil mi?' diyor. Güney de öyle olduğunu söylüyor. Kendi suçlarını TSK'ya karşı bir operasyon için kullanıyorlar" diye konuştu. 

[PAGE]

MİT ŞEMASI KULLANILDI 

Akfırat, savunmasında, "Eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile çok yakın olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 7 Temmuz 2002 tarihinde Söğüt'te yaptığı konuşmada, koalisyon ortaklarına sormaksızın '3 Kasım'da erken seçim yapalım' çağrısında bulunduğunu, bunu yaptığı bir telefon konuşmasının ardından açıkladığını" öne sürdü.

"Türkiye'de seçim tarihi de Türkiye içinden belirlenmiyor. Ne zaman seçim yapılacağı, hangi partinin seçileceği de Türkiye dışından belirleniyor" iddiasında bulunan Akfırat, MİT'in hazırladığı şemanın, o Türkiye'yi o dönemde bir erken seçime sürüklemek için kullanıldığını savundu.

"AK Parti'nin iktidara gelmesinin ABD ordusunun dayatması olduğunu, çünkü ABD'nin Türk ordusunu Irak'ın kuzeyinde istemediğini" iddia eden Akfırat, "Bütün darbe yaygaraları ve söylentileri de bunun üzerine şekilleniyor. Kimdir hedef alınan? Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Aytaç Yalman ve Şener Eruygur'un suçu 2003'de ABD'nin Türkiye'yi 80 bin askerle işgal etmesini öngören tezkerenin reddini istemeleri. 1 Mart tezkeresinin engellenmesidir. Bu Ergenekon tertibinin ardındaki hınç" diye konuştu.

Akfırat, İP'nin de aynı nedenle davaya dahil edildiğini savundu.

ABD'nin Ortadoğu kaynaklarının, petrolünün olduğu yere yakın bir kukla devlet oluşturmak istediğini, Türkiye'nin de bölgede ağırlığı olan bir ülke olması nedeniyle ABD çıkarlarını tehdit ettiğini söyleyen Akfırat, "4 Temmuz'da ordu buna uymadığı için askerin başına çuval geçiriliyor. O çuval Hilmi Özkök'ün kafasına geçirildi. O askerlerin kafasından o çuval çıktı, ama Özkök hala o çuvalla dolaşıyor" dedi. 

[PAGE]

DİNK SALDIRISI BİZE YAPILMIŞ BİR SALDIRI

2002'den 2006 yılına kadar MİT şemasının hiç gündeme gelmediğini, 2006 yılında Danıştay saldırısından sonra ise yeniden ortaya çıktığını ifade eden Akfırat, Hrant Dink'in de bu tertibe karşı sadece Ermeniler'i değil, Türkler'i uyardığını belirterek, "Hrant Dink saldırısı da bize karşı yapılmış bir saldırıdır" diye konuştu.

Akfırat, Türkiye'ye karşı bütün tertiplerde "haham" diye eleştirilen Tuncay Güney'in ifadelerinin kullanıldığını, ancak Güney'in kendisinin bile bunu kabul etmediğini belirterek, "Sadece Tuncay Güney değil, MİT'in burada bilinçli bir katılımı var. Bu suçtur. Bu tertibi düzenleyenler ne zaman köşeye sıkışsalar bir Tuncay Güney operasyonu başlıyor. En son Güney operasyonu zayıflayınca Güney'in MİT ajanı olduğu ve Ergenekon'un içine sızdırıldığı söylendi" dedi.

Tuncay Güney'i, Aydınlık Dergisi Haber Araştırma Müdürüyken 1995 yılında tanıdığını aktaran Akfırat, Güney'in, aynı mahallede oturan ve Aydınlık'ta çalışan Nevzat Yılmaz'a kendisiyle tanışmak ve daha önce çalıştığı 2000;e Doğru Dergisi'nde yayımlanmış bazı belgelerle ilgili bilgi almak istediğini söylediğini anlattı.

Akfırat, "Güney'in istihbarat örgütlerinin oyuncağı olduğunu anlamak için çok fazla bilgi gerekmiyor. Ben Tuncay Güney'le gider gizli bir örgüte girer miyim? Böyle bir şey olabilir mi? Güney buraya gelse, ki bu mahkemeye gelmesi lazım, 15 dakikada siz Tuncay Güney'in ne olduğunu anlarsınız" dedi.

"TUNCAY GÜNEY'İ TÜRKİYE'DE GÖRDÜLER

Akfırat, Tuncay Güney'in 2007 yılı Aralık ayında yasa dışı yollarla Türkiye'ye getirildiğini ve 2008 yılı Ocak ayında "Ergenekon" operasyonunun yapıldığını, daha sonra Güney'in soruşturmayı yürüten savcılarla ilişki içinde olduğunun ortaya çıktığını öne sürdü.

Nevzat Yılmaz'ın aynı mahallede oturduğu Tuncay Güney'i Aralık ayı sonlarından itibaren 2008 yılı Şubat ayı da dahil olmak üzere oturdukları mahallede gördüğünü aktaran Akfırat, "Bu da bunun bir adli yargılama değil, bir tertip olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

İddianamede kendisiyle ilgili bölümlerin 62 sayfa olduğunu, bunların sadece son 1,5 sayfasında suç isnadında bulunulduğunu, geri kalanında ise gazeteci olması nedeniyle tuttuğu arşivdeki belgelerden oluştuğunu anlatan Akfırat, iddianamede İşçi Partisi üyesi olmasının yargılanmasına dayanak yapıldığını savundu. 

[PAGE]

MUSTAFA KEMAL'E SALDIRI

Akfırat, "Bu yargılama, çağdaş uygarlık seviyesinin önüne geçme hedefini Türkiye'nin önüne koyan Mustafa Kemal'e de saldırıdır. Vatanseverliğin suç sayıldığı bir ortamda Türk ordusu nasıl ayakta kalacak? Genelkurmay Başkanlığı'nın da burada çok büyük sorumluluğu var. Türk ordusuna ve komutanlarına yapılan ağır hakaretlere ve iftiralara karşı Genelkurmay hak ve yetkilerini kullanmalıdır. Vatanseverlere saldırı yapılıyor. Bu bir adli olay değil, adli terör haline gelmiş bulunuyor. Ucu açık soruşturma, adliyenin Türkiye'deki vatanseverlere, aydınlara karşı terör yürütmesi için bir araç olarak kullanılıyor" dedi.

Çok eleştirilen DGM'lerde bile buna benzer bir uygulama görülmediğini öne süren Akfırat, "Ergenekon" yargılamalarının 13 Kasım 1918 sonrası İstanbul'u İngilizler'in fiili işgali sonrası yapılan yargılamalarla büyük benzerlik gösterdiğini iddia etti.

O dönemde de yargılamaların hukuki bir süreç olduğunun savunulduğunu ve mütareke basınının "Niye bunu eleştiriyorsunuz? Hukuk işliyor" dediğini anlatan Akfırat, yargılananların tüm yurtsever kurumlar, milletvekilleri, önceki hükümetin bakanları olduğunu, soruşturmanın bugünkü gibi ucu açık olduğunu söyledi.

Aynı davada yargılanan Diyarbakır Valisi Raşit Bey'in bu haksızlığa tepki göstermek için "Tıpkı Abdülkerim Kırca gibi intihar ettiğini" ileri süren Akfırat, "O zamanki yargılamanın savcısı Damat Ferit'ti. Bizim savcımızı biliyorsunuz Tayyip Erdoğan. O dönemde bu davayla ilgili kara listede Mustafa Kemal de bulunuyor. Ona göre tutuklamalar yapılıyor. O dönem hazırlanmış davada inisiyatif İngilizlerdeydi, bugün ise ABD'de. İnisiyatifi Türkiye alırsa, ancak o zaman bu adli terör eylemi engellenmiş olur" diye konuştu.