BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ordudan Mursi'ye Türkiye önerisi

Darbeyle Mursi'yi indiren ordu 48 saat içinde onu sorgulamaya başlayacak. Mursi'nin Türkiye'ye sığınma yönündeki öneriyi reddettiği ortaya çıktı.

Abone ol

İNTERNETHABER (AJANSLAR ) - Mısır'da darbe yapan ordu Mursi'yi yargılayacak. Mursi'ye yöneltilen suçlama ise ilginçb Dava 'firar etme ve yabancılarla işbirliği yapma' suçundan açılacak.

TÜRKİYE'YE GİT


20 KİŞİ TUTUKLU

Mısır Başsavcılığı, Mursi ile İhvan ve El-Vasat Partisi yöneticilerinden 8 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirirken, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Saad el-Katatni ve İhvan Genel Mürşid Yardımcısı Reşad Beyyumi gözaltına alındı. Güvenlik kaynakları İhvan liderlerinden 20 kişinin tutuklandığını 500 kişinin de arananlar listesinde olduğunu açıkladı.

KENDİ ATADIĞI EL-SİSİ DEVİRDİ

Cumhurbaşkanı Mursi, El-Sisi’yi geçen yıl genelkurmay başkanı olarak atamıştı. El-Sisi, atamanının ardından Mursi’nin karşısında yemin etmişti.

Mursi'ye darbeden sonra Türkiye'ye sığınması önerisi yapılmış ancak Mursi bunu reddetmiş.

Mısır’da yayınlanan El-Ahram Gazetesi’nin haberine göre, Mursi, Yemen, Katar ve Türkiye’ye sığınmayı reddetti. Habere göre ülkede darbe yapan ordu, Mursi’ye sığınma konusunda teklifte bulundu. Yapılan teklifte Mursi’nin Katar, Yemen veya Türkiye’ye sığınma talebini kabul edecekleri belirtildi. Ancak Mursi, bu teklifi reddetti.

SUÇLAMA BU...

Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud, görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında, ''yabancı güçlerle işbirliği yapıp, istihbarat toplama ve firar etme'' suçlamasıyla açılan davanın görülmesine karar verdi.

İsmailiye Temyiz Mahkemesi geçen hafta, ''Natrun Vadisi Hapishanesi'ndeki İhvan liderlerinin 25 Ocak devrimi sırasında, Hamas hareketi ile uydu üzerinden bağlantı kurularak kaçırılması'' davasını yeniden görülmesi için başsavcılığa sevk etmişti.

48 SAAT İÇİNDE MURSİ SORGULANACAK

Başsavcı Mahmud da Yüksek Yargı Konseyi'nin "göreve iadesini" içeren hükmü onaylamasından 1 gün sonra davanın yeniden görülmesi kararını aldı. Mursi'nin 48 saat içinde, davayla ilgili sorgulanacağı öğrenildi.


MERKEL:ENDİŞELİZ

merkel.jpg

Almanya Başbakanı Merkel, Mısır'da ordunun yönetime el koymasına ilişkin, "Devrim sürecini şüphesiz büyük endişeyle takip ediyoruz" dedi.

Angela Merkel, Mısır'da tüm farklı düşünceye sahip olanlar için temel hakların geçerli olduğunu hatırlattı. Merkel, bunun "insan hakları bölünemez" anlamına geldiğini vurguladı.

Alman Şansölyesi ayrıca Mısır'daki tüm taraflara şiddetten kaçınmaları çağrısında bulundu.

İTALYA : KAN AKMASIN

İtalya Başbakanı Letta, Mısır'daki durumu endişeyle izlediklerini belirterek, "Umarım, Mısır'daki bu geçiş dönemi şiddetsiz, kan akmadan, en hızlı şekilde sonuçlanır" dedi.

FRANSA : DEMOKRASİYE DARBE

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande düzenlenen ortak basın toplantısında, Mısır'da yaşananların demokratikleşme sürecine vurulmuş bir darbe olduğunu ve bu sürecin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti.

TUNUS : BİZDE DARBE OLMAZ

Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsif el-Marzuki "Mısır'daki senaryonun Tunus'ta yaşanmasının imkansız olduğunu" savunarak, "Tunus ordusu cumhuriyetçi bir kurumdur ve hiçbir zaman siyasete karışmamıştır" dedi.

Ordunun siyasete müdahale etmesini doğru bulmadığını ifade eden Marzuki, Mursi ve gözaltına alınan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

MURSİ BU BASKINLA KAÇMIŞTI

Kimliği belirsiz silahlı kişiler 28 Ocak 2011'de Natrun Vadisi Hapishanesi'nin de aralarında bulunduğu pek çok cezaevine baskın düzenlemiş ve aralarında Mursi'nin de olduğu pek çok İhvan liderinin kaçmasını sağlamıştı.

Mursi, devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından göreve getirilen Abdulmecid Mahmud'u Kasım 2012'de görevinden alarak yerine Talat Abdullah'ı atamış, eski Başsavcı Mahmud da bunun üzerine Abdullah'ın göreve getiriliş şeklinin yasal olmadığını öne sürerek dava açmıştı. Mursi, Kahire'de ordunun gözetiminde ev hapsinde tutuluyor.

MANSUR HÜKÜMETİ KURUYOR

Müslüman Mısır'ın başına darbeyle getirilen Hıristiyan lider Mansur ise hükümet kurma çalışmalarına başladı.

Mansur hem Anayasa Mahkemesi Başkanı hem de geçiş dönemi Cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Mansur'un, kurulacak teknokrat hükümeti için ilk olarak eski Başbakan Kemal el-Cenzuri ile görüştüğü öğrenildi.

Bu arada Mısır medyasında, geçiş dönemi teknokrat hükümetinin kurulması için Muhammed el-Baradey'e de teklif götürüldüğü ileri sürüldü.

Mısır Başsavcılığı, Mursi ile İhvan ve El-Vasat Partisi yöneticilerinden 8 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirirken, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Saad el-Katatni ve İhvan Genel Mürşid Yardımcısı Reşad Beyyumi gözaltına alındı. Güvenlik kaynakları İhvan liderlerinden 20 kişinin tutuklandığını 500 kişinin de arananlar listesinde olduğunu açıkladı.

9 BAKAN İSTİFASINI VERDİ

Mısır'da ordunun yönetime el koyması ve yeni Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un hükümet kurma çalışmalarına başlamasının ardından, eski hükümetteki 9 bakan istifa etti.

Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Basın Danışmanı Murad Ali, Rabiatu'l Adeviye Meydanı'nda düzenlediği basın toplantısında, ''An itibarıyla Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından görevinden alınmasını protesto eden 9 bakan, Hişam Kandil hükümetinden istifa etmiştir'' dedi.

Ali, bakanların "ordunun darbeyle yönetime el koymasına karşı olduklarını ve demokratik bir sistemde Mursi'yi cumhurbaşkanı seçen halkın iradesine saygı duydukları'' gerekçesiyle istifa ettiklerini kaydetti.

İNSAN HAKLARI KONSEY BAŞKANI DA
DARBEYE TEPKİ OLARAK İSTİFA ETTİ

Bu arada Mısır İnsan Hakları Ulusal Konseyi Başkanı Hüsam el-Giryani de ''askeri darbeyi'' eleştirerek görevinden istifa etti. Giryani yaptığı açıklamada, ''Artık Mısır'da insan haklarından bahsetmek abesle iştigal etmektir, bunu yapacak değilim. Yama yırtıktan daha çirkin'' dedi.

MISIR MEYDANLARINDAKİ SON DURUM

misir-mursi-taraftarlari.jpg

Bu arada Mursi'yi destekleyenlerin meydanlardaki bekleyişi sürüyor. İhvan liderleri yaptıkları açıklamalarla şiddete karşı olduklarını ve ordunun yönetime el koymasına barışçıl yollarla karşı çıkacaklarını ifade ediyor.

Mursi taraftarlarının toplandığı Rabiatu'l Adeviye Meydanı'nda halka seslenen İhvan'ın Rehberlik Bürosu üyesi Abdurrahman el-Ber, "Ordunun gerçekleştirdiği darbe karşısında her türlü barışçıl yola başvuracağız" diyerek herkesi şiddete karşı durmaya ve bugün düzenlenecek "milyonluk gösteri"ye katılmaya çağırdı.

MURSİ'NİN DOĞDUĞU YERDE ÇATIŞMA

Mursi'nin doğum yeri Zakazik'teki çatışmada yüzlerce kişi yaralandı. Mısır'ın Zakazik kentinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çatışmalar çıktı.

İl İlkyardım Dairesi Müdürü Şerif Mekin Mursi yanlısı ve karşıtı gruplar arasında meydana gelen çatışmada, çoğunluğu hafif olmak üzere yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi.

Şerif Mekin, taş ve kesici aletlerin kullanıldığı çatışmalara göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale eden polisin yetersiz kalması sebebiyle, ordunun zırhlı takviye birlikleri gönderdiğini kaydetti.

  MISIR'DA DARBE HABERLERİ 

MISIR'DA ORDU DARBE YAPTI (DAKİKA DAKİKA TÜM YAŞANANLAR BU HABERDE)
Mısır Ordusu verdiği 48 saatlik sürenin ardından Mursi'ye karşı darbe yaptı. Mursi gözaltına alındı ama yeri bilinmiyor. Darbecilerin lideri ekrana çıkıp Mısır'da bundan sonra neler olacağını açıkladı.

MISIR'DA MUHALEFET DARBEYİ ALKIŞLADI

Mısır'da muhalifler Mursi'nin darbeyle inmesini sevinçle karşıladı. Muhalefet General Sisi'ye onay verdi. İlk açıklama ise Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Sözcüsü Muhammed el-Baradai ve Nur Partisi Genel Başkanı Merre'den geldi. (DEVAMINI OKU)

3486.jpg

MISIR'DA ORDU TELEVİZYONLARA DA DARBE YAPTI
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkede yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları kesildi. Kanal 25 yetkilisi, yayınlarının Nil Sat uydusu tarafından kesildiğini söyledi.

DARBECİ EL SİSİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Mısır'da darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı El Sisi, yönetime el koyduktan sonra devlet televizyonundan dünyaya seslendi. El Sisi bundan sonra Mısır'da neler olacağını anlattı.

misir-darbe-general-el-sisi-açiklama.jpg

MURSİ YANDAŞLARI MEYDANLARI TERKETMİYOR
Mısır meydanları şaşırtan görüntülerle dolu. Bir yanda darbeyi kutlayan muhalefet yandaşları diğer tarafta Mursi için gözyaşı döken taraftarları. 'Kefenle geldik kefenle gideriz' diyen Mursi yandaşları meydanları terketmiyor.

Mursi'ye ne oldu? Şimdi nerede?
Ordunun yönetime el koymasına karşı son ana kadar direnen Mursi gözaltına alındı. Ordunun bir süre ev hapsinde tutacağı öğrenildi.

darbeyle-devrilen-mursi-nerede.jpg

İŞTE MURSİ'NİN YERİNE GELEN İSİM
Mısır'da Muhammed Mursi yerine ordu tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu.

MISIR'DA YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK KİŞİ
Ordunun elindeki Mısır Devlet Televizyonu, ülkenin izleyeceği politik yolun muhalif lider el-Baradey, el-Ezher Şeyhi ve Kıptilerin dini lideri tarafından ortak olarak açıklanacağını duyurdu.

MURSİ'DEN ORDUYA İLK CEVAP
Cumhurbaşkanı Mursi darbeyi kabul etmediğini ilan ederek "Hala cumhurbaşkanıyım ve ordunun başındayım" dedi 

MISIR DARBESİNİN ARKASINDAN ABD ÇIKTI
Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi'nin ABD ile son iki hafta defalarca görüştüğü ortaya çıktı. ABD sonunda itiraf etmek zorunda kaldı.

misir-mursi-yandaşlari-kefenle-direniyor.jpg