BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  POLİTİKA

ORC başkanlık sistemi anketi sonuçları en kapsamlı araştırma

ORC Araştırma, 30 büyükşehirde yapılan en kapsamlı başkanlık sistemi anketi sonuçlarını yayınladı. Başkanlık anketi sonuçlarına göre, bu pazar referandum olsa başkanlık sistemi yüzde 60.7'lik oy oranıyla kabul edilebilir.

Abone ol

ORC anket sonuçlarına göre, başkanlık sistemine vatandaştan yüksek oranda destek var. 

ORC Araştırma, 10-16 Ekim tarihleri arasında, 30 büyükşehirde 21 bin 980 kişi ile  yaptığı anket yaptı. 

Ankette katılımcılara, "Başkanlık sistemine geçiş ile ilgili referandum yapılacak olsa tercihiniz ne yönde olur?" sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 60.7'si referandumda 'evet' oyu vereceğini söylerken, 'hayır' oyu kullanacağını söyleyenlerin oranı yüzde 30.3'te kaldı. 

BAŞKANLIK SİSTEMİNE EN ÇOK DESTEK HANGİ İLDEN?

Anket sonuçlarına göre, başkanlık sistemine en çok destek yüzde 81.5 ile Konya'dan geldi. Konya'yı yüzde 76.4 ile Erzurum takip ederken, yüzde 72.5 Kahramanmaraş en çok deste olan iller sıralamasında yer aldı. 

İSTANBUL'DA DESTEK NE KADAR?

Anket sonuçlarına göre, olası bir referandumda İstanbul'daki oylar yarı yarıya dağılmış durumda. ORC anket sonuçlarına göre İstanbul'da evet oyu kullanacaklarını söyleyenlerin oranı yüzde 58.5 çıktı. Ankara'da ise başkanlık sistemine katılımcıların yüzde 61'i destek verdi. 

EN DÜŞÜK DESTEK DİYARBAKIR, VAN VE MARDİN'DEN

Başkanlık sistemine en az destek veren büyükşehirler ise Diyarbakır, Van ve Mardin oldu. Diyarbakır'ın yüzde 58'i, Van'ın yüzde 57'si, Mardin'in ise yüzde 55.8'i 'hayır' oyu kullandı. Güneydoğu'daki büyükşehirlerden sonra başkanlık sistemine en az destek veren iller Muğla ve İzmir oldu.