BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.429,48
HABER /  SAĞLIK

Onun da azı karar, çoğu zarar...

Uzmanlara göre fazla vitamin sağlığa olumsuz etki yapıyor.

Abone ol

Yüksek dozda vitamin alımının yaşam beklentisini dörtte bir oranında düşürdüğü ifade edildi.

Yapılan bir araştırmaya göre yüksek dozda vitamin hapları almak insan sağlığına kötü etki yapıyor. Tarla fareleri üzerinde yapılan araştırmada yüksek dozda E ve C vitamini alımının yaşam süresini dörtte bir oranında düşürdüğü ortaya çıktı. Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırma bazı vitamin hapların sağlık açısından yararını tartışmalı hale getirdi.

İnsan vücudu C vitaminini depolayamıyor ve üretemiyor. Bu vitamini sebze ve meyvelerden sağlıyor. Hücreleri sağlıklı kılmak ve şifa elde etmek için günde sadece 40 mg yeterli olabiliyor. E vitamini ise hücrelerin yapısını korumaya yardımcı olmak için gerekli. Fındık, tohum ve tahıllarda bulunuyor. Bir erkeğin günde 4 mg, kadının ise 3 mg ihtiyacı var. Ama tabletler bunların yüzlerce katı fazlasını içeriyor.

Uzmanlar yüksek dozda C ve E vitamini ile besledikleri Tarla farelerinin normal beslenen diğer farelere göre daha az yaşadığını tespit etti. Yüksek dozda antioksidan beslenmesinin hücresel yaşlanma sürecini yavaşlattığı yaygın olarak bilinen bir varsayım. Vitaminlerin protein, lipid ve DNA'nın zarar görmesini azalttığı bilinir. Daha önceki araştırmada vitamin takviyesi verilen farelerin yaşam süresi uzamıştı. Ama tarla farelerinde yapılan bu deneyde tersi çıktı. Fazladan E ve C vitamini yaşamlarını kısalttı.

Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Colin Selman "Çalışmaya başladığımızda vitaminlerin yaşamı uzatacağını bekledik. Ama bizim bulgularımız başka canlı türlerinde bu vitaminlerin farklı sonuçlar doğurduğunu gösteriyor" dedi.