BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.437,98
HABER /  DÜNYA

220 derecede oruç

Adana’da hava sıcaklığı 40 dereceyi gösterirken, asfalt yapım işlerinde çalışan işçiler 180 derece olan asfaltın sıcaklığıyla birlikte 220 d...

Abone ol

Adana’da hava sıcaklığı 40 dereceyi gösterirken, asfalt yapım işlerinde çalışan işçiler 180 derece olan asfaltın sıcaklığıyla birlikte 220 derecede oruç tutarak ekmek mücadelesi veriyor.
Türkiye genelinde sıcak hava hakim olurken en sıcak illerden biri olan Adana’da sıcak hava nemle birleşince daha fazla hissediliyor. Ramazan ayının da gelmesiyle sıcaklar hiç çekilmezken ekmek parası için yaklaşık 40 derece sıcaklığın altında çalışmak zorunda kalan işçiler oruç tutmakta zorlanıyor.

Sıcak çok etkiliyor
Bu işçiler asfalt dökümünde çalışınca sıcaktan daha fazla etkileniyorlar. Asfaltın yola tutması için sıcaklığının en az 150 derece olması gerektiği için çalışan işçiler hem hava sıcaklığı hem de asfaltın sıcaklığıyla birlikte adeta cehennem sıcağında ekmek mücadelesi veriyor. Asfalt dökümü çalışmalarında havanın bulutlanması ya da rüzgar esmesi için dua eden işçiler çalışma şartları çok ağır olduğu için oruçta tutamıyor. Çoğu asgari ücretle çalışan işçiler günde en az 8 saat güneşin altında Çukurova’nın kavurucu sıcağında çalışıyor. İşçiler çalışırken ter içinde kalıyor, tek serinleme yöntemleri ise mola verip su içmek.

Sıcaktan korunamıyorlar
25 yaşındaki Yılmaz Yıdırım, yazın ortasında havanın çok sıcak olduğunu, asfaltın derecesinin de yüksek olduğunu belirterek, "Asfatın sıcaklığı ile hava sıcaklığı birleşince çok zor oluyor. Akşama kadar ter içinde kalıyoruz. Bu sıcaktan korunmak içinde hiçbirşey yapamıyoruz" dedi.
52 yaşındaki Ercüment Sevgi ise Adana’da asfalt döküm işinde çalışan işçilerin şartlarının çok ağır olduğunu söyleyerek, "Asfaltın sıcaklığı 180 derecede 40 derece de hava sıcaklığı oldu 220 derece. Bu sıcaklıkta oruç tutmakta çok zor oluyor. Bu nedenle oruç tutamıyoruz Allah bizi affetsin. Sıcaktan da hiçbir şekilde korunamıyoruz. İşte herşey ortada" diye konuştu.
(İHA)