BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Önder'in işkencecisi konuştu!

12 Eylül döneminde yüzlerce insanın öldüğü Mamak Cezaevi işkencecisi Raci Tetik kendisini savundu.

Abone ol

BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in de "işkencecim" dediği ve 12 Eylül darbesi döneminde

ÖNDER İŞKENCECİSİYLE YÜZYÜZE GELMİŞTİ

2012 ekim ayında TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu üyesi BDP milletvekili Sırrı Sürreyya Önder, Mamak'ta kendisine işkence yapan dönemin cezaevi müdürü Raci Tetik'le 28 yıl sonra dün yüz yüze gelmişti.

BDP’li Önder, görüşmeden önce gazetecilere “Raci Tetik, benim bilfiil işkencecim. Sadece benim değil, Mamak zindanından geçen binlerce insanın işkencecisi. İki yoldaşımızında ölümünden sorumlu" demişti.

“Mamak’ta herkese ne yapıldıysa... Tabutluklar, falakalar, kendi eliyle dövmeler, köpekleri üstümüze salmalar, hakaretler, görüşçülerimize yapılan eziyetler... Bir özel harp mensubudur. Kıbrıs’taki işkencelerinden, gaddarlığından dolayı ödüllendirilerek Mamak’a gönderilmiştir. 28 Ağustos’ta geldi Mamak’a ve 12 Eylül ’ün geleceğini haber vererek başladı işe soracağız bütün bunları. Tarih sorar. Gün gelir devran döner sanıkla sorgulayan yer değiştirir.”

yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan Raci Rerik ifadesini gönderi. Tetik işkenceleri disiplin çalışması olarak savundu.

12 Eylül askeri darbesi döneminde işkencelerle anılan Mamak Askeri Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik, ifadesinde, "kimseye işkence yapmadığını, disiplini sağlamaya çalıştığını" savundu.

12 Eylül döneminde Ankara'daki işkence ve kötü muameleleri soruşturan Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, Tetik'in "şüpheli" sıfatıyla ifadesinin alınması için talimat yazdı.

Talimat doğrultusunda Tetik'in İstanbul'da alınan ifadesi, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemiüzerinden Savcı Demir'e gönderildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 4 sayfalık ifadesinde suçlamaları reddeden Tetik, ''Kimseye işkence talimatı vermedim, kimseden de işkence yapmam yönünde bir talimat almadım'' dedi.

Bizzat işkence yapmadığını, yapanları da görmediğini savunan Tetik, cezaevinde aşırı disiplinsiz davranan mahkumlara "hücre cezası verildiğini" kaydetti.

12 Eylül'e giden süreçte ve sonrasında, Mamak Askeri Cezaevi'ne binlerce tutuklunun giriş, çıkış yaptığını belirten Tetik, "Olağanüstü bir dönem yaşanıyordu. O günün şartları gereği disiplini oluşturmaya çalıştım. Kanunun verdiği yetkileri kullandım, kanun dışına çıkmadım. Kamuoyunda bilinen bir isim olduğum için suçlanıyorum" ifadesini kullandı.

12 Eylül darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında hazırlanan iddianamede, "Raci Tetik'in, Mamak Askeri Cezaevi'ndeki işkencenin emirlerini verdiği" iddia ediliyor.


raci-tetik-sirri-sureyya-onder.jpg