BIST 10.103
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.403,89
HABER /  GÜNCEL

Önder Sav iktidara ömür biçti

Erdoğan mezarlıkta türkü söylüyor. CHP'li Önder Sav böyle düşünüyor. sonuçları değerlendiren Sav iktidara yüklendi.

Abone ol

Seçim sonuçlarını değerlendiren CHP'li Önder Sav, "İktidar arabası yokuş aşağı inmeye başlamıştır. Başbakan, yaptığı konuşmayla korkularını iletti" dedi.

Sav, CHP Genel Merkezi'ndeki basın toplantısında bir süredir hem iktidarın sözcülerinin, hem de adaylarının yerel seçimlere ilişkin açıklamalarını dikkatle izlediklerini belirterek, ''Sayın Başbakan'ın açıklamalarını doğrusu hayret ve ibretle izledim. Hem demokrasinin erdeminden, özgürce işletilmesinden söz ediyor, hem de demokrasi adına işlenen ayıpların hiç birisini görmemiş gibi davranıyor'' diye konuştu.

Sav, yaklaşık 3,5-4 saattir Türkiye'nin kimi yerlerinde şimdiye kadar görülmemiş sıkıntılar yaşandığını savunarak, şöyle konuştu:
''Kimi yerlerde, Ankara dahil, elektrik kesintisi oluyor. Adana'da da olduğu haberini aldık. Kimi yerlerde Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) veri tabanına giriş sağlanamıyor. İlçe seçim kurulunun sonuçları bir sistem içinde aktarılamıyor. Kimi yerlerde ilçe seçim kurullarının direktifiyle hareket ettiği düşünülen ki ilçe seçim kurulları kamu görevlilerinden de sandıkların belli yerlere ulaştırılmasında yararlanırlar, mümkündür, ama kimi kamu görevlilerinin özellikle emniyet güçlerine mensup kimi insanların seçim kurullarında sandıkları değişik şekilde yönlendirip başka yere kaydırmaların olduğuna dair duyumlar da geliyor. Örnek verilmesi gerekirse Dikmen'de bir ilkokulda böyle bir olay yaşandı.''

Teknoloji çağında seçimlerin 29 Mart'ta yapılacağı belliyken gerekli tedbirlerin alınmasının hem siyasal iktidar, hem de YSK tarafından gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Sav, ''büyük bir laçkalık ve vurdumduymazlık'' içinde davranıldığını savundu.

NEDİR BU TELAŞ

Sav, şöyle devam etti: ''Şu saatte Ankara'da seçim kurullarının hemen hemen hepsinde AKP'li bakanlar vardır. Seçim kurullarına gidip etki etmeye çalışma çabalarını sürdürmektedirler. Adaylar, sade vatandaş, hatta bizim milletvekillerimiz, seçim kurullarının kapısından alınmazken, AKP'nin bakanları, milletvekilleri elini kolunu sallayarak o seçim kurullarına girip yargıçlarımızı etkilemeye çalışmaktadır. Ben onurlu, bağımsız Türk yargıçlarının bu tür pervasızlıklara pabuç bırakmayacaklarına inanıyorum ve görevlerini hiç bir etkiye maruz kalmadan sürdüreceklerine de inanıyorum.'' ''Nedir bu telaş?'' diye soran Sav, şöyle konuştu:

MEZARLIKTA TÜRKÜ SÖYLÜYOR

'Başbakan'ı dinledik, 'yine 81 ilde varız' diye mezarlıkta türkü söyleyen cinsinden türküler söylüyor, ama zeminin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ayaklarının altından kaymakta olduğunu da görüyoruz. Sitemini iletiyor, endişelerini iletiyor, hatta geleceğe yönelik korkularını iletiyor. Yaptığı konuşmada algılanan havalar bunlardır.''

AK Parti'nin kimi anketlerde gösterildiği oranlarda oy alamadığını, hatta yüzde 38 bandına doğru çekilmekte olduğunun görüldüğünü söyleyen Sav, CHP'nin oylarını bu anketlerde kendisine biçilen miktarın üstüne çıkardığına dikkati çekti. Sav, ''İşin daha ilginç yönü, ellerindeki bir takım seçim kalelerini yitirmekte oldukları anlaşılıyor. Bize ulaşan bilgilere göre Antalya, Sinop, Zonguldak, Giresun, Aydın, şu saatlerde de Adana el değiştirmektedir. CHP'li belediye başkan adayları bu saydığım illerde ve daha gelecek illerde belediye başkanlığı seçimini almaktadır. Telaş bundandır'' dedi.

BU BİR ÇÖKÜŞÜN BAŞLANGICIDIR
Demokrasilerde, namuslu, dürüst alınan her türlü sonuca katlanmanın esas olduğunu vurgulayan Sav, hile ile saptırarak, ayıplarla seçim almanın hiç bir siyasal iktidara yakışmayacağını kaydetti. ''Bu bir çöküşün başlangıcıdır'' değerlendirmesinde bulunan Sav, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün siyasal iktidarın çöküşünün başlangıcıdır. Artık araba yokuş aşağı inmeye başlamıştır, süratle inmeye de devam edecektir. Türk halkı 7 yıldır kendisini yöneten insanlardan bir an önce kurtulmanın işaretini vermeye başlamıştır. Pek çok ilçede de Adalet ve Kalkınma Partili belediyeler el değiştirmeye başlamıştır. Elbette demokrasilerde, yerel yönetim seçimlerinde bu tür olaylar yaşanacaktır. Hiçbir iktidar ebedi değildir. Sonsuza kadar sürecek değildir. Elbette bir yerde halkımız gerekeni söyleyecektir.''

Sav, 29 Mart seçimlerinin siyasal iktidarın el değiştirecek seçimler olmadığını ifade ederek, ''Bu seçimler siyasal iktidarın karnesine not düşürülecek seçimlerdir. Bu seçimde zayıf not almıştır. Karnesi de zayıflarla dolu olmaya başlamıştır. Önümüzdeki günlerde zamanından önce bir seçim Türkiye'nin kapısını çalabilir'' diye konuştu.

Bu arada, sandıkların açıldığı ilk saatlerde sakin olan CHP Genel Merkezi, ilerleyen saatlerde adayların da canlı yayınlarda yaptığı açıklamaların ardından hareketlendi. Partililer, seçim sonuçlarının veri tabanına aktarılması ile yaşanan sonuçlar ve özellikle Ankara'daki elektrik kesintilerine tepki gösterdi.

Genel Merkez önünde toplanan bir grup partili, ''Gökçek gidecek, Karayalçın gelecek'' şeklinde sloganlar attıktan sonra gruplar halinde sandık başlarına gitti. Genel Başkan Deniz Baykal, seçim sonuçlarını evinden takip etti.