BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  SAĞLIK

Önce tuvalete bakın sonra yemek yiyin

Gıda güvenliği için uzmanlar dışarda yemek yiyenlerin restoranların tuvaletine de bakması gerektiğini belirtti.

Abone ol

Dışarda yemek yiyen insanların gıda zehirlenmesinden korunması için restoranların mutfağı kadar tuvaletlerinin de önemli olduğunu söyledi.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, tüketicilerin dışarıda yemek yerken gıda zehirlenmesinden korunmaları için restoran tuvaletinin temizliğine de dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Samim Saner, yaptığı açıklamada, vatandaşlara restoran seçiminde dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında tavsiyelerde bulundu.

TUVALETE BAKIN 

Tüketicilerin öncelikle girilen restoranın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı olup olmadığını sorgulamalarını isteyen Saner, kayıtlı olmayan restoranlarda kesinlikle yemek yenilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Restoran seçiminde çok önemli bir kritik noktanın ise söz konusu mekanın tuvaleti olduğuna dikkat çeken Saner, tuvaleti pis olan, tuvalet kağıdı ve sıvı sabun bulunmayan bir yerde hijyenden bahsetmenin mümkün olmadığını ve üretilen gıdaların sağlığı bozma riski taşıdığının altını çizdi.

Şüpheye düşüldüğünde tüketicinin, 'Mutfağınıza bakabilir miyiz?' diye sormasının da önemine işaret eden Saner, dağınık ve hijyenik olmayan bir mutfak ortamında da güvenilir bir yiyeceğin üretilemeyeceğini vurguladı.

Kurallara uygun olmayan yerlerde gıda tüketmenin büyük bir sağlık riski taşıdığını anlatan Saner, uygun olmayan yerlerin ALO 174’e bildirilmesinin bir vatandaşlık görevi olduğunu vurguladı.

Samim Saner, ayrıca gıda güvenliğinin bütün detaylarıyla tartışılacağı, Uluslararası Gıda Koruma Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ile İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde 14 – 15 Mayıs 2013 tarihleri arasında Gıda Güvenliği Kongresi düzenleneceğini sözlerine ekledi.