BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.389,63
HABER /  DÜNYA

Olay karikatürde karar açıklandı

Fransız savcı, Müslümanları kızdıran Hz. Muhammed karikatürlerini yayımlayan dergiyle ilgili kararını açıkladı.

Abone ol

Danimarka gazetesi Jyllands-Posten’de daha önce çıkan ve İslam dünyasında büyük fırtına koparan peygamber karikatürlerini yayınlayan Charlie-Hebdo dergisi aleyhine Fransa’daki İslam Kuruluşlarınca açılan davanın ikinci ve son gününde savcı dergi editörünün beraatini istedi.
 
Savcı Anne De Fontetta, konunun esas olarak “ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini, Müslümanlara değil köktendincilere saldırdığını” söyledi.
 
Başının yerinde, fitili ateşlenmiş bir bomba bulunan karikatüre atıfta bulunan savcı “Burada kağıda yansıyan fikir, İslam dininin şu veya bu özelliğine saldırılması değil, teröristlerin din adına eylem yaptıkları iddiası” dedi.
 
"Müslümanlara hakaret edildi"
 
Davalı taraf avukatları, “Müslümanlara hakaret edildiği” görüşünde ısrar etti, bu yoldan “ırkçılık yapıldığını” ifade ederek dergi editörü Philippe Val’in para cezasına çaptırılmasını istedi.
 
Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’in avukatı olan ve bu davada Paris Büyük Camii’nin vekilliğini üslenen avukat Francis Szpiner, savunmasında, karikatürlerin Müslümanların onurunu zedelediğini söyledi. 
  
Sarkozy davada taraf oldu 
 
Duruşmaların ilk gününde İçişleri Bakanı ve sağın favori cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy mahkemeye yolladığı mektupla, Sosyalist Parti lideri Francis Hollande ise bizzat adliye sarayına gidip, heyet önünde söz alarak dergiden yana tavır koymuşlardı.